Πανελλαδικές 2022: Οι παράγοντες που θα επηρεάσουν τις βάσεις εισαγωγής

Πανελλαδικές 2022: Οι παράγοντες που θα επηρεάσουν τις βάσεις εισαγωγής

Λίγες ημέρες απομένουν από την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων στις οποίες θα διαγωνιστούν χιλιάδες υποψήφιοι με στόχο να εξασφαλίσουν μία θέση στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.

Χθες, το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα τον αριθμό των εισακτέων για όλα τα τμήματα που περιλαμβάνονται στο μηχανογραφικό, δίνοντας τέλος στην αγωνία των υποψηφίων.

Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να μειώσει τον αριθμό των εισακτέων σε μία σειρά τμημάτων, φέρνει ανατροπές όσο αφορά στις τάσεις των βάσεων εισαγωγής.

Αν και ακόμη είναι νωρίς για οποιοδήποτε ασφαλές συμπέρασμα, καθώς η πορεία των βάσεων θα εξαρτηθεί – εκτός από τον αριθμό των εισακτέων – από τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων, τις επιλογές των υποψηφίων στο μηχανογραφικό αλλά και από την καθιέρωση συντελεστών βαρύτητας και για τα τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα, φαίνεται πως ανεβαίνει ο πήχης για μία σειρά σχολών του μηχανογραφικού.

Αναφορικά με τις αυξομοιώσεις και την ανακατανομή των θέσεων στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, το υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι στόχος είναι η στήριξη σε τμήματα όπου υπάρχουν δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης, αλλά και η μέριμνα για τις ακριτικές περιοχές (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας), με μεγαλύτερο μερίδιο στα τμήματα όπου αυξάνονται οι θέσεις αλλά και η σύνδεση της ανώτατης εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.

Σε ποια τμήματα αυξάνεται ο ανταγωνισμός

Η μείωση των εισακτέων που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι εντυπωσιακή, αναμένεται να φέρει «αναταράξεις» στην πορεία των βάσεων.

Σε μία σειρά από σχολές μεσαίας και υψηλής ζήτησης, ο ανταγωνισμός θα χτυπήσει «κόκκινο».

Σύμφωνα με τη σύγκριση των φετινών με των περσινών εισακτέων  φαίνεται ότι σε μία σειρά τμημάτων κεντρικών ΑΕΙ, ο ανταγωνισμός θα είναι μεγαλύτερος, με ότι αυτό συνεπάγεται για την πορεία των βάσεων εισαγωγής.

Συνολικά το Πανεπιστήμιο Αθηνών εξασφαλίζει 6.299 θέσεις (6.738 πέρυσι), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο 1.176 (1.246 πέρυσι), το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών 1.527 (1.563 πέρυσι), το Πανεπιστήμιο Πειραιώς 2.062 (2.068 πέρυσι).

Μείωση εισακτέων καταγράφεται σε μία σειρά από τμήματα μεσαίας κυρίως ζήτησης, ενώ η εικόνα για τα υψηλόβαθμα φαίνεται πως δεν επηρεάζεται σημαντικά καθώς ο αριθμός των προσφερόμενων θέσεων για Ιατρικές, Νομικές παραμένει αμετάβλητος.

Ωστόσο, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου η μείωση είναι σημαντική, όπως στο Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής όπου οι εισακτέοι ψαλιδίζονται σε 80 από 124 πέρυσι.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα στο τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών όπου καταγράφεται μείωση κατά 55 θέσεις.

Στα υπόλοιπα τμήματα του ιδρύματος υπάρχουν μικρές αυξομειώσεις. 

Σημαντική μείωση στα γεωπονικά τμήματα

Την ίδια στιγμή, «πονοκέφαλο» στους υποψηφίους που στοχεύουν στα τμήματα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, προκαλεί η αισθητή μείωση των εισακτέων σε σχέση με πέρυσι, εξέλιξη που πιθανότατα να πιέσει τις βάσεις προς τα πάνω.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τμήμα Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής, στο ερχόμενο ακαδημαϊκός θα ανοίξουν τις πύλες του μόλις 90 υποψήφιοι από 146 πέρυσι.

Αντιστοίχως, στο τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος οι εισακτέοι μειώνονται σε 120 από 190.

Το «ψαλίδι» στις θέσεις εισαγωγής είναι ακόμη μεγαλύτερο στο τμήμα Διοίκησης Γεωργικών Επιχειρήσεων και Συστημάτων Εφοδιασμού καθώς θα δεχθεί 120 φοιτητές από 270 το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος.

Άσχημα είναι τα νέα και για όσους προσβλέπουν στην εισαγωγή στο τμήμα Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης καθώς από τις 220 θέσεις που δέχθηκε πέρυσι, φέτος θα ανοίξει τις πύλες του σε μόλις 100 άτομα.

Μεγάλη μείωση καταγράφεται επίσης στο τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας (-150 θέσεις), Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Οροεστιάδας (-55 θέσεις), καθώς και σε μία σειρά από καθηγητές σχολές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, το τμήμα Μαθηματικών θα δεχθεί 21 λιγότερες εισακτέους, το τμήμα Φυσικής από 189 θα πάρει 160, ενώ το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης το ψαλίδι στις σχέσεις ανέρχεται σε 20. 

Μείωση και σε τμήματα του ΕΚΠΑ

Αν και στα πρωτοκλασάτα τμήματα του πανεπιστημίου Αθηνών, όπως Ιατρική και Νομική ο αριθμός των θέσεων παραμένει αμετάβλητος, υπάρχουν μειώσεις σε ορισμένα τμήματα.

Στο τμήμα Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας από 100 θέσεις που δόθηκαν πέρυσι, ο αριθμός πέφτει στις 70, μειωμένος κατά 33 θέσεις είναι στο τμήμα Θεολογίας ενώ 20 λιγότερες εισακτέους θα δεχθεί το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Θεσσαλονίκη: «Η βιβλιοθήκη θα γίνει» ξεκαθαρίζει ο πρύτανης στο ΑΠΘ

Θεσσαλονίκη: «Η βιβλιοθήκη θα γίνει» ξεκαθαρίζει ο πρύτανης στο ΑΠΘ

Για τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), όπου σημειώνονται επεισόδια μεταξύ κουκουλοφόρων και δυνάμεων των ΜΑΤ, μίλησε σχετικά ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου.

«Ένας χώρος που επί 34 χρόνια χρησιμοποιείτο για άλλες πράξεις, βγήκε απόφαση να γίνει βιβλιοθήκη. Αν αυτό θεωρείται τόσο κακό, τότε νομίζω ότι έχουμε ξεφύγει από τη λογική και πάμε στο παράλογο», σημείωσε ο κ. Παπαϊωάννου σχολιάζοντας σήμερα Παρασκευή στο MEGA τα γεγονότα των τελευταίων ημερών.

«Θεωρώ ότι δε θα ξαναγίνει»

Απαντώντας στο πώς θα γίνει η φύλαξη του χώρου, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι: «Έγινε μια βάρβαρη εγκληματική ενέργεια. Θεωρώ ότι δε θα ξαναγίνει. Αυτά είναι χρήματα του ελληνικού λαού, και άρα δημόσιο χρήμα. Η πολιτεία οφείλει να συνδράμει. Μιλάμε για χώρο που πρέπει να αποδοθεί στους φυσικούς χρήστες, και μια μικρή μειοψηφία προβαίνει σε εγκληματικές ενέργειες. Η βιβλιοθήκη θα γίνει».

Στο θέμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας, και πώς θα εφαρμοστεί αλλά και από πότε, ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε ότι «Δεν έχω επίσημη ενημέρωση για την πανεπιστημιακή αστυνομία. Όπως γνωρίζαμε η εκπαίδευση αυτών των ομάδων θα λήξει στις 19-20 Μαΐου. Σε κάθε περίπτωση ως νόμος της πολιτείας θα εφαρμοστεί».

«Το θετικό είναι ότι όλο το πανεπιστήμιο στέκεται δίπλα σε αυτό το έργο για τη βιβλιοθήκη. Δεν είναι προσωπική επιλογή», τόνισε κλείνοντας ο κ. Παπαϊωάννου.

Νίκη Κεραμέως: Αυξημένη τακτική επιχορήγηση στα ΑΕΙ – Νέες ευκαιρίες για τους νέους μας

Νίκη Κεραμέως: Αυξημένη τακτική επιχορήγηση στα ΑΕΙ – Νέες ευκαιρίες για τους νέους μας

Ζητήματα ευρύτερου ενδιαφέροντος παρουσίασε η Νίκη Κεραμέως για τον ακαδημαϊκό χώρο. Η υπουργός Παιδείας συμμετείχε στην 99η Σύνοδο Πρυτάνεων, που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα.

Στην 99η Σύνοδο Πρυτάνεων που έγινε στα Γιάννενα, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως παρουσίασε, μεταξύ άλλων, στοιχεία που αφορούν στις παρακάτω θεματικές:

Θέσεις προσωπικού ΑΕΙ:

Παρουσιάστηκε η πορεία των προκηρύξεων για τις 1.450 θέσεις μελών ΔΕΠ που έχουν δοθεί από το 2019 έως σήμερα, με τις οποίες διαμορφώθηκε θετικό ισοζύγιο +132 θέσεων. Η Υπουργός προσέθεσε ότι έχει εγκριθεί και η κατανομή 2.000 αμειβόμενων θέσεων για την απασχόληση μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων, επικουρικά του εκπαιδευτικού έργου του τακτικού και έκτακτου διδακτικού προσωπικού κατά το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022, με συνολική δημόσια δαπάνη ύψους 2.600.000 €.

Χρηματοδότηση:

Η Υπουργός ενημέρωσε τη Σύνοδο για την καταβολή της επιχορήγησης των λειτουργικών δαπανών στα ΑΕΙ, σημειώνοντας ότι φέτος για πρώτη φορά μετά το 2009 η συνολική τακτική επιχορήγηση των ΑΕΙ αυξάνεται κατά σχεδόν 15%, και για πρώτη φορά μετά το 2015 ξεπερνάει τα 105 εκατ. ευρώ, όταν επί σειρά ετών παρέμενε γύρω στα 90-93 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, όσον αφορά το ΕΣΠΑ, μέσα σε 2,5 περίπου χρόνια καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια με αποτέλεσμα αφ’ ενός τη χρηματοδότηση δράσεων Ανώτατης Εκπαίδευσης από το 2019 (νέες και επεκτάσεις υφιστάμενων) με δικαιούχους τα ΑΕΙ, συνολικού προϋπολογισμού μεγαλύτερου των 261 εκατομμυρίων ευρώ, αφ’ ετέρου τον τετραπλασιασμό σχεδόν της απορρόφησης στις δράσεις Ανώτατης Εκπαίδευσης, από το 20,31% το 2019 στο 78,27 % σήμερα.

Σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προχωρά η επιχειρησιακή προετοιμασία των έργων, τα πιο ώριμα εκ των οποίων αφορούν: 70 συμπράξεις ερευνητικής αριστείας, 250 υποψηφιότητες για Επισκέπτες Καθηγητές, 249 Βιομηχανικά Διδακτορικά, συνολικού προϋπολογισμού 259,88 εκατ. ευρώ.

Ως προς τις Συμπράξεις Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), η Υπουργός ανέφερε ότι υλοποιούνται έργα ύψους 295 εκ.€ που αυξάνουν τον αριθμό των κλινών κατά 5.456 σε 3 Πανεπιστήμια της χώρας, και ότι το Υπουργείο βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την αρμόδια ΓΓ ΣΔΙΤ για τις προτάσεις των ΑΕΙ για νέα έργα.

Εξωστρέφεια:

Η Νίκη Κεραμέως υπογράμμισε ότι η εξωστρέφεια των ελληνικών πανεπιστημίων, η δυναμική συμμετοχή στον παγκόσμιο χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης και η εδραίωση της χώρας μας ως κόμβου Γνώσης και Εκπαίδευσης αποτελεί προτεραιότητα. Οι κοινές προσπάθειες από το Υπουργείο και τα Πανεπιστήμια σε αυτή την κατεύθυνση έχουν αποδώσει ήδη καρπούς. Ενδεικτικά:

– Το πρώτο βήμα έγινε με την απελευθέρωση του θεσμικού πλαισίου για την απλοποίηση της διαδικασίας ίδρυσης νέων ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων, ενώ το νέο νομοσχέδιο θα εξασφαλίζει περαιτέρω δυνατότητες διεθνοποίησης των Ιδρυμάτων μας.

– Ένα ακόμη βήμα ήταν η σημαντική συμμετοχή των ΑΕΙ σε δράσεις εξωστρέφειας. Ήδη προχωρούν διεθνείς συνέργειες:

* 7 Πανεπιστήμια έχουν επιλεγεί και συμμετέχουν στην “Πρωτοβουλία για τα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια” (ΑΠΘ, ΕΚΠΑ, Γεωπονικό Αθηνών, Πολυτεχνείο Κρήτης, Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Αιγαίου, Θεσσαλίας),

* από τον Δεκέμβριο του 2019 βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα συνεργασίας των ελληνικών Πανεπιστημίων με 29 κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και μέλη της Ivy League, ενώ προγραμματίζεται η 1η επίσκεψη αντιπροσωπείας Αμερικανικών Πανεπιστημίων το ερχόμενο φθινόπωρο στη χώρα μας που είχε αναβληθεί λόγω των περιορισμών της πανδημίας,

* αντίστοιχο πρόγραμμα συνεργασίας δρομολογήθηκε και μεταξύ ελληνικών Πανεπιστημίων και Πανεπιστημίων του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ προχωρούν, επίσης, οι συνεργασίες με κινεζικά Πανεπιστήμια.

– Ταυτόχρονα χρηματοδοτούνται δράσεις εξωστρέφειας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με άλλα 60 εκ. για την προσέλκυση ακαδημαϊκών από Πανεπιστήμια της αλλοδαπής στην Ελλάδα (visiting professorship scheme), ενώ μέσω ΕΣΠΑ προκηρύχθηκε και σύντομα θα ξεκινήσει η υλοποίηση δράσεων για την Διεθνοποίηση των ΑΕΙ.

Η Υπουργός Νίκη Κεραμέως δήλωσε: «Η 99η Σύνοδος Πρυτάνεων αποτέλεσε μία ακόμη ευκαιρία διαλόγου με τους επικεφαλής των Πανεπιστημίων μας, με τους οποίους είμαστε σε διαρκή επικοινωνία στο πλαίσιο της κοινής μας προσπάθειας για περαιτέρω αναβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας, για περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες για την ακαδημαϊκή μας κοινότητα, τους φοιτητές, τους ερευνητές, το διδακτικό μας προσωπικό. Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε όλα τα απαραίτητα θεσμικά και χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε τα ΑΕΙ μας να αξιοποιήσουν κάθε δυνατότητα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει στον παγκόσμιο εκπαιδευτικό χάρτη. Ανοιχτοί ορίζοντες, νέες ευκαιρίες, πιο λαμπρό παρόν και μέλλον για τους νέους μας και για το ελληνικό Πανεπιστήμιο».

Στην 99η Σύνοδο των Πρυτάνεων έλαβαν, επίσης, μέρος ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Άγγελος Συρίγος, ο Γενικός Γραμματέας, Αποστόλης Δημητρόπουλος, καθώς και Πρυτάνεις και Αντιπρυτάνεις των Ελληνικών Πανεπιστημίων.

newsit.gr

Πανεπιστήμια: «Αναβολή» για το σχέδιο διοίκησης των ΑΕΙ

Πανεπιστήμια: «Αναβολή» για το σχέδιο διοίκησης των ΑΕΙ

Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η κυβέρνηση ζυγίζει πολιτικά την αρχική πρόθεσή της –και άρα την επαναξιολογεί– για αλλαγή διοικητικού μοντέλου στα πανεπιστήμια ενόψει και των εκλογών, όποτε διενεργηθούν. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», ούτε αύριο η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως θα παρουσιάσει στη σύνοδο των πρυτάνεων το μοντέλο διοίκησης που προτείνει η κυβέρνηση, με κύριο άξονα την προεκλογική της δέσμευση για επαναθεσμοθέτηση των Συμβουλίων Ιδρύματος. Κυβερνητικές πηγές που μίλησαν στην «Κ» ανέφεραν ότι η δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου πηγαίνει για αργότερα, καθώς φέρεται να υπάρχουν εσωτερικές ζυμώσεις στην κυβέρνηση για το μοντέλο διοίκησης, την ίδια στιγμή που πληροφορίες αναφέρουν ότι κομματικά στελέχη της Ν.Δ. αντιδρούν στο μοντέλο που προκρίνεται από το υπουργείο Παιδείας.

Ειδικότερα, η σύνοδος πρυτάνεων, με οικοδεσπότη το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ολοκληρώνεται αύριο στα Ιωάννινα και η προσκεκλημένη υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως δεν θα παρουσιάσει το λεπτομερές νομοσχέδιο για το νέο πλαίσιο λειτουργίας των ΑΕΙ, το οποίο θα περιλαμβάνει και το νέο μοντέλο διοίκησης. Και αυτό, παρότι ήδη από τις αρχές Μαρτίου έχουν παρουσιαστεί οι κύριοι άξονες του νομοσχεδίου και αναμένεται η εξειδίκευσή τους.

Σύμφωνα με την ατζέντα της, η σύνοδος θα ασχοληθεί με πλήθος ζητημάτων που απασχολούν τα ΑΕΙ, ωστόσο η ηγεσία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που έχει την εξαμηνιαία προεδρία του τριμελούς προεδρείου της συνόδου, θα εστιάσει στη χρηματοδότηση των ΑΕΙ και με σαφώς κριτική ματιά στις έως τώρα ενέργειες του υπουργείου Παιδείας. Ενδεικτικά, ο πρύτανης του ιδρύματος Τριαντάφυλλος Αλμπάνης θα εισηγηθεί επί του θέματος της κατανομής της εθνικής χρηματοδότησης σε ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά έργα μέσω του υπουργείου Παιδείας, ενώ ο αντιπρύτανης Ερευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του ΑΕΙ, Σπύρος Γεωργάτος, θα τοποθετηθεί στο θέμα της χρηματοδότησης επενδύσεων για την ενίσχυση της έρευνας από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι πρυτάνεις κρίνουν αρνητικά την επιλογή του υπουργείου Παιδείας να ψηφίσει με τροπολογία και χωρίς διαβούλευση τη ρύθμιση για τα βιομηχανικά διδακτορικά και τη δυνατότητα πρόσκλησης επισκεπτών καθηγητών, ενώ κάποιοι αναφέρουν ότι τα ζητήματα αυτά μπορούν να ρυθμιστούν μέσω του εσωτερικού κανονισμού του ΑΕΙ. Για τους λόγους αυτούς μάλιστα δεν αποκλείεται να απουσιάσουν από την αυριανή συνεδρίαση της συνόδου, παρουσία της κ. Κεραμέως, πρυτάνεις από εμβληματικά ΑΕΙ.

Μάλιστα, σύμφωνα με πρυτάνεις η αποσπασματική ψήφιση ρυθμίσεων ενισχύει την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση, καθώς εισέρχεται στον τελευταίο χρόνο της τετραετούς θητείας, δεν θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που προκαλούν αντιδράσεις και πολιτικό κόστος. Μια τέτοια είναι η αλλαγή του μοντέλου διοίκησης στα ΑΕΙ με θεσμοθέτηση συμβουλίων που θα επιλέγουν τον πρύτανη, όπως είναι το βασικό σχήμα που μελετάει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Στο ίδιο πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πανεπιστημιακοί από μεγάλο περιφερειακό ΑΕΙ ήθελαν να στείλουν επιστολή στο Μέγαρο Μαξίμου διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια της Νίκης Κεραμέως. Πρυτάνεις που μίλησαν χθες στην «Κ» απέδωσαν την αντίδραση και στον τομέα Ανώτατης Παιδείας της Ν.Δ., στον οποίο υπάρχουν μέλη τα οποία θέλουν να θέσουν υποψηφιότητα για τη θέση του πρύτανη, οπότε δεν επιθυμούν να θεσμοθετηθεί ένας τρίτος πόλος εξουσίας στα ΑΕΙ –το συμβούλιο– δίπλα στον πρύτανη και τη σύγκλητο, ο οποίος μάλιστα θα μπορεί να «κόψει» υποψηφιότητες για τη θέση του πρύτανη.

 

To ΠΑΔΑ είναι το πρώτο ΑΕΙ στο οποίο συστήνεται Αυτοτελές Γραφείο Συμβούλου Ακεραιότητας

To ΠΑΔΑ είναι το πρώτο ΑΕΙ στο οποίο συστήνεται Αυτοτελές Γραφείο Συμβούλου Ακεραιότητας

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον ν. 4795/2021 «Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου του Δημοσίου Τομέα, Σύμβουλος Ακεραιότητας στη δημόσια διοίκηση και άλλες διατάξεις για τη δημόσια διοίκηση και την τοπική αυτοδιοίκηση», μετά από αίτημα του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Καθηγητή Παναγιώτη Ε. Καλδή και με σκοπό τη διασφάλιση του συστήματος αξιών, εμπιστοσύνης, σταθερότητας, αξιοπιστίας και λογοδοσίας του Ιδρύματος, καθώς και την παροχή σχετικής υποστήριξης στην ακαδημαϊκή κοινότητα και στο προσωπικό του Πανεπιστημίου, ύστερα από θετική γνώμη του Διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελου Μπίνη, με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών Μαυρούδη Βορίδη συστάθηκε Αυτοτελές Γραφείο Συμβούλου Ακεραιότητας στο ΠΑΔΑ (ΦΕΚ 2113/Β΄/28-04-2022).

Οι αρμοδιότητες του Συμβούλου Ακεραιότητας διακρίνονται σε τρεις λειτουργικούς άξονες:

Υποστηρικτικός άξονας

α) Παρέχει εξατομικευμένη συμβουλευτική συνδρομή για ζητήματα δεοντολογίας και ακεραιότητας που αντιμετωπίζει ο υπάλληλος κατά την ενάσκηση των υπηρεσιακών του καθηκόντων, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων, όπως η σεξουαλική παρενόχληση, οι διακρίσεις, ο εκφοβισμός, η ηθική παρενόχληση και η σύγκρουση συμφερόντων.

β) Παραλαμβάνει αναφορές από τους υπαλλήλους του φορέα, για περιστατικά παραβίασης ακεραιότητας ή διαφθοράς και ασκεί διαμεσολάβηση, προκειμένου να επιληφθούν τα όργανα του φορέα ή εξωτερικοί φορείς που είναι αρμόδιοι για τη διερεύνησή τους.

γ) Παρακολουθεί τη διαδικασία της διερεύνησης της αναφοράς και ενημερώνει σχετικά τον υπάλληλο που την υπέβαλε.

Ενημερωτικός άξονας

α) Παρέχει ενημέρωση στο προσωπικό του φορέα για θέματα δεοντολογίας και ακεραιότητας, καθώς και για τη λειτουργία, τις αρμοδιότητες και την αποστολή του Συμβούλου Ακεραιότητας.

β) Σχεδιάζει και συντονίζει δράσεις εκπαίδευσης και ανάπτυξης ικανοτήτων για τους υπαλλήλους του φορέα και τους υπαλλήλους των εποπτευόμενων φορέων σε συνεργασία με την οικεία οργανική μονάδα που είναι αρμόδια για θέματα εκπαίδευσης, καθώς και με εξωτερικούς φορείς παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης, όπως το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

γ) Συμμετέχει στη χάραξη εσωτερικών πολιτικών και στην ανάπτυξη εργαλείων για την ενίσχυση της ακεραιότητας και της διαφάνειας, όπως Κώδικες Ηθικής και Δεοντολογίας, Κανονισμοί Διαχείρισης Φαινομένων Σύγκρουσης Συμφερόντων, Πρωτόκολλα Αντιμετώπισης Περιστατικών Απάτης και Διαφθοράς.

Συμβουλευτικός άξονας

α) Ενημερώνει και συνεργάζεται με τη διοίκηση του φορέα, τη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου και την οργανική μονάδα που είναι αρμόδια για θέματα διοικητικής υποστήριξης και ανθρώπινου δυναμικού, για την ανάπτυξη και εφαρμογή πολιτικών και προτύπων ακεραιότητας εντός του φορέα.

β) Διατυπώνει προτάσεις βελτίωσης των μηχανισμών πρόληψης, αποτροπής και εντοπισμού προς τον επικεφαλής του φορέα, όταν εντοπίζει περιστατικά παραβιάσεων ακεραιότητας.

γ) Συντάσσει Ετήσια Έκθεση και την υποβάλλει στον επικεφαλής του φορέα και στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας για την αποτελεσματικότητα των πολιτικών και διαδικασιών ακεραιότητας που χρησιμοποιεί ο φορέας, το έργο που επιτελέστηκε, καθώς και για την πορεία των υποθέσεων που χειρίστηκε

Η στελέχωση του εν λόγω Γραφείου πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Αναφέρεται ότι στο ΠΑΔΑ ήδη λειτουργεί Τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου στελεχωμένο με πιστοποιημένους ελεγκτές που έχουν επιτυχώς πραγματοποιήσει το πρόγραμμα πιστοποίησης που υλοποιείται από το  Υπουργείο Εσωτερικών και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης σε εφαρμογή του ν. 4795/2021.

Στα 1000 καλύτερα Πανεπιστήμια παγκοσμίως το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Στα 1000 καλύτερα Πανεπιστήμια παγκοσμίως το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Το ΕΚΠΑ στο 1,4% των καλύτερων Πανεπιστημίων παγκοσμίως στην κατάταξη του Center for World University Rankings

Το Κέντρο Παγκόσμιων Πανεπιστημιακών Κατατάξεων – Center for World University Rankings (CWUR) δημοσίευσε για το έτος 2022-2023 την κατάταξη των 2.000 καλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως.

 
 

Η κατάταξη, δημοσιεύεται για ενδέκατη συνεχόμενη χρονιά και βασίστηκε στην αποτίμηση και βαθμολόγηση 19.788 Πανεπιστημίων παγκοσμίως, από τα οποία ξεχώρισαν τα καλύτερα 2,000. Η φετινή κατάταξη επιβεβαίωσε την υψηλή θέση και διάκριση παγκοσμίως για το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο καταλαμβάνει τη 275η θέση ανάμεσα στα 2.000 καλύτερα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, παραμένοντας στο 1,4% των καλύτερων Πανεπιστημίων παγκοσμίως, και στα top 300 Πανεπιστήμια για 3η συνεχόμενη χρονιά.

Παράλληλα καταλαμβάνει την 1η θέση μεταξύ των δώδεκα (12) ελληνικών Πανεπιστημίων που συμπεριλήφθηκαν στην κατάταξη, με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης να βρίσκεται στην 2η θέση στην Ελλάδα και την 417η παγκοσμίως, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην 3ηθέση και στην 558η θέση παγκοσμίως , το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στην 4η θέση και την 709η θέση παγκοσμίως , ενώ η πρώτη πεντάδα των ελληνικών πανεπιστημίων κλείνει με το Πανεπιστήμιο Κρήτης το οποίο βρίσκεται στην 736η θέση παγκοσμίως (δείτε πίνακα 1).

Επίσης το ΕΚΠΑ καταλαμβάνει την 226η θέση παγκοσμίως στον επιμέρους τομέα της «Ερευνητικής Επίδοσης», ενός τομέα που συμβάλλει στο 40% της βαθμολογίας της κατάταξης. (δείτε πίνακα 2). Η μεθοδολογία της CWUR χρησιμοποιεί επτά αντικειμενικούς και ισχυρούς δείκτες ομαδοποιημένους σε τέσσερις τομείς για την κατάταξη των πανεπιστημίων παγκοσμίως:

1) Η ποιότητα της εκπαίδευσης, η οποία μετριέται από τον αριθμό των αποφοίτων οι οποίοι έχουν κερδίσει σημαντικά διεθνή βραβεία, έπαθλα, και μετάλλια σε σχέση με το μέγεθος του Πανεπιστημίου [25%].

2) Η απασχόληση των αποφοίτων (Alumni Employment), η οποία μετριέται από το συνολικό αριθμό των αποφοίτων που κατέχουν θέση CEO στις κορυφαίες εταιρίες παγκοσμίως σε σχέση με το μέγεθος του Πανεπιστημίου [25%].

3) Η Ποιότητα της Σχολής (Quality of Faculty), η οποία μετριέται από τον αριθμό των καθηγητών και ερευνητών οι οποίοι έχουν κερδίσει σημαντικά διεθνή βραβεία, έπαθλα, και μετάλλια [10%].

4) Η Ερευνητική Επίδοση (Research Performance), η οποία αποτιμάται με βάση τους κάτωθι τέσσερις δείκτες λαμβάνοντας το 40% της συνολικής βαθμολογίας

i. Το ερευνητικό προϊόν , το οποίο αποτυπώνει το συνολικό αριθμό των ερευνητικών άρθρων [10%]. Τα ερευνητικά τεκμήρια λαμβάνονται από τους πίνακες Science Citation Index Expanded, Social Sciences Citation Index και Arts & Humanities Citation Index που περιλαμβάνονται στη βάση Web of Science

 

ii. Η Ποιότητα των Δημοσιεύσεων, η οποία μετριέται από τον αριθμό των ερευνητικών άρθρων που βρίσκονται σε περιοδικά κορυφαίας βαθμίδας [10%]. Τα περιοδικά επιλέγονται από το Clarivate Analytics’ Journal Citation Reports (JCR), το οποίο κατατάσσει σε επίπεδο σημαντικότητας επιστημονικά περιοδικά από 23 βασικούς επιστημονικούς τομείς.

iii. Η επιρροή, μετρούμενη από τον αριθμό των ερευνητικών εργασιών που εμφανίζονται σε υψηλής επίδρασης περιοδικά [10%].

iv. Ετεροαναφορές, που υπολογίζονται από τον αριθμό των υψηλής επίδρασης ερευνητικών άρθρων [10%]. 

Λίγα Λόγια για τον οργανισμό CWUR και την παγκόσμια κατάταξη που δημοσιεύει

Το CWUR είναι ένας κορυφαίος οργανισμός παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών σε κυβερνήσεις, δημόσιους οργανισμούς και πανεπιστήμια για τη βελτίωση των εκπαιδευτικών και ερευνητικών τους αποτελεσμάτων. Δημοσιεύει αξιόλογες παγκόσμιες κατατάξεις πανεπιστημίων, γνωστές για την αντικειμενικότητα, την διαφάνεια και την συνέπεια τους, τις οποίες εμπιστεύονται φοιτητές, ακαδημαϊκοί, διοικήσεις πανεπιστημίων και κυβερνητικοί αξιωματούχοι από όλο τον κόσμο.

Η εν λόγω παγκόσμια κατάταξη Πανεπιστημίων της CWUR είναι ίσως η μοναδική που αποτιμά την ποιότητα της εκπαίδευσης των φοιτητών, το κύρος των μελών ΔΕΠ και την ποιότητα της έρευνάς τους, χωρίς να στηρίζεται σε έρευνες, ερωτηματολόγια, συνεντεύξεις και υποβολές στοιχείων από τα ίδια τα Πανεπιστήμια.

Ορισμένα δεδομένα που συνηγορούν στην αντικειμενικότητα και την αμεροληψία της εν λόγω κατάταξης είναι τα εξής:

(α) Ορισμένοι πίνακες κατάταξης όπως η ARWU (Πίνακας της Σανγκάης) επικεντρώνονται σε ιδρύματα των οποίωνφοιτητές ή απόφοιτοι έχουν κερδίσει το βραβείο Νόμπελ και άλλα βραβεία σε συγκεκριμένα πεδία , αλλά αγνοούν άλλα σημαντικά βραβεία, μετάλλια και προσωπικές τιμές. Ο πίνακας της CWUR περιλαμβάνει μια ολόκληρη λίστα βραβείων και τιμών η οποία συνεχώς εμπλουτίζεται. Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής βραβεία που λαμβάνονται υπόψη από την CWUR: Abel Prize, Balzan Prize, Berggruen Prize, Breakthrough Prize, Charles Stark Draper Prize, Crafoord Prize, Dan David Prize, Fields Medal, Gruber Prize, Holberg International Memorial Prize, Japan Prize, Johan Skytte Prize, Kluge Prize, Kyoto Prize, Millennium Technology Prize, Praemium Imperiale, Pritzker Prize, Queen Elizabeth Prize for Engineering, Shaw Prize, Schock Prize, Stockholm Prize in Criminology, Templeton Prize, Turing Award, Vautrin Lud Prize, Vetlesen Prize, Wolf Prize, and World Food Prize.

(β) Ορισμένοι πίνακες κατάταξης όπως αυτός της QS βασίζουν το 50% της αξιολόγησης τους σε «έρευνες φήμης» οι οποίες στηρίζονται σε ερωτηματολόγια, όπου είναι φυσικό να ευνοούνται μεγάλα ιστορικά Πανεπιστήμια τα οποία διαφημίζονται συνεχώς. Αντίστοιχο ζήτημα φαίνεται και στον πίνακα Times Higher Education, όπου πάνω από το 1/3 της αξιολόγησης βασίζεται σε αντίστοιχες έρευνες.

(γ) Σε ορισμένους πίνακες κατάταξης δεν λαμβάνονται υπόψη οι δημοσιεύσεις του τομέα των Ανθρωπιστικών Σπουδών και Τεχνών. Στην κατάταξη της CWUR λαμβάνονται υπόψη.

«Θερμές ευχαριστίες σε όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΕΚΠΑ, για την σημαντική προσπάθεια που καταβάλλουν καθημερινά, για να μπορεί το Πανεπιστήμιο μας να διατηρεί την υψηλή ποιότητα σπουδών και έρευνας. Η συγκεκριμένη διάκριση όπως και όλες που έχουν επιτευχθεί και ανακοινωθεί, ανήκουν σε αυτούς και σε όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής μας κοινότητας. Θα συνεχίσουμε όλοι μαζί την προσπάθεια για την ανάδειξη σε διεθνές επίπεδο του πολύ σημαντικού διδακτικού, ερευνητικού και κοινωνικού έργου του Πανεπιστημίου μας», τονίζει ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος.

cretalive.gr



Από την ελιά στη ζωοτροφή

Από την ελιά στη ζωοτροφή

Το Σεπτέμβριο του 2021 πραγματοποιήθηκε η επίσημη ένταξη του έργου με τίτλο Αξιοποίηση παραπροϊόντων και αποβλήτων  ελαιουργίας, για την παραγωγή καινοτόμων βιολειτουργικών ζωοτροφών και ποιοτικών ζωικών προϊόντων – OliveFeed και κωδικό Τ2ΕΔΚ-03891 στη Δράση ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ). 

ΑΕΙ: Στάση εργασίας αποφάσισαν καθηγητές Πανεπιστημίου για τη Δευτέρα - Δεν θα γίνουν μαθήματα

ΑΕΙ: Στάση εργασίας αποφάσισαν καθηγητές Πανεπιστημίου για τη Δευτέρα - Δεν θα γίνουν μαθήματα

Φοιτητικές Ειδήσεις: Καλούμε τους συναδέλφους διδάσκοντες στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο να συμμετέχουν μαζικά στη στάση εργασίας την Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2022 από 09:00πμ έως 12:00μμ με προοπτική κλιμάκωσης. Ψήφισμα που στοχεύει την ηγεσία του ΥΠΑΙΘ για τις "δρομολογούμενες μεθοδεύσεις" της, σχετικά με τις συγχωνεύσεις πανεπιστημιακών τμημάτων, εξέδωσε η γενική συνέλευση της Ένωσης Διδασκόντων του Ιονίου Πανεπιστημίου (ΕΔΙΠ) που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 22 Μαρτίου 2022.

Νέο ΦΕΚ: Τι αλλάζει από Δευτέρα 21 Μαρτίου σε σχολεία, ΑΕΙ, Κολλέγια, ΙΕΚ, ΣΔΕ, Φροντιστήρια και ΚΞΓ

Νέο ΦΕΚ: Τι αλλάζει από Δευτέρα 21 Μαρτίου σε σχολεία, ΑΕΙ, Κολλέγια, ΙΕΚ, ΣΔΕ, Φροντιστήρια και ΚΞΓ

Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας από τη Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2022 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2022 και ώρα 06:00.

ELIADA, Ολιστική αντιμετώπιση της συνέργειας δάκου - γλοιοσπορίου

ELIADA, Ολιστική αντιμετώπιση της συνέργειας δάκου - γλοιοσπορίου

Το Νοέμβριο του 2020, πραγματοποιήθηκε η επίσημη ένταξη του έργου με τίτλο Ολιστική διαχείριση συνέργειας δάκου και γλοιοσπορίου στην παραγωγή και ποιότητα του ελαιόλαδου και κωδικό Τ2ΕΔΚ-03634, στη Δράση ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ).

Νέος νόμος - πλαίσιο για τα ΑΕΙ: Όλες οι ανατροπές που φέρνει στα Πανεπιστήμια

Νέος νόμος - πλαίσιο για τα ΑΕΙ: Όλες οι ανατροπές που φέρνει στα Πανεπιστήμια

Τον νέο νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ αναμένεται να παρουσιάσει την προσεχή Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022, σε έκτακτη Σύνοδο πρυτάνεων, η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Ο νόμος δεν θα περιλαμβάνει την διάταξη για αλλαγές στις πρυτανικές εκλογές και ορισμό των πρυτάνεων από τα νέα Συμβούλια διοίκησης των ΑΕΙ, σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Όπως αναφέρεται στη συνέχεια, η συγκρότηση των ίδιων των Συμβουλίων, δεν είναι βέβαιο ότι θα παρουσιαστεί στο νέο νόμο, καθώς οι αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί για το θέμα είναι ήδη πολλές και η σχετική διάταξη δεν έχει πάρει ακόμη το «πράσινο φως».

Γι’ αυτό και το Υπουργείο Παιδείας θα δώσει προτεραιότητα σε θέματα που αφορούν τους φοιτητές και την καθημερινότητά τους στα πανεπιστήμια και όχι σε θέματα που δημιουργούν εντάσεις στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας.

Με τον νέο νόμο:

 

  • Θεσπίζεται εκτελεστικός διευθυντής των ΑΕΙ (μάνατζερ), που θα είναι άτομο το οποίο μπορεί να προέρχεται από προσωπικό του ιδρύματος ή άλλον δημόσιου φορέα.
  • Επέκταση και αναβάθμιση του θεσμού της πρακτικής άσκησης των φοιτητών σε σύνδεση με τον παραγωγικό ιστό της χώρας, με την ίδρυση Μονάδας Πρακτικής Άσκησης σε όλα τα ΑΕΙ και υπεύθυνους ανά τμήμα.
  • Καθορισμός του ελάχιστου ύψους αποζημίωσης των φοιτητών στο 80% του ελάχιστου μισθού.
  • Οι φοιτητές θα μπορούν πλέον να σπουδάζουν σε ένα τμήμα αλλά να παίρνουν μαθήματα και από άλλα τμήματα για την ευρεία μόρφωση τους. Ωστόσο, αυτό θα μπορούν να το κάνουν παρατείνοντας τις σπουδές τους (π.χ. κάποιος που σπουδάζει Ιατρική θα μπορεί να πάρει, αν θέλει, μαθήματα Φιλοσοφίας).
  • Εισαγωγή θεσμού εσωτερικής κινητικότητας φοιτητών μεταξύ ομοειδών τμημάτων της χώρας («εσωτερικό Erasmus»). Για παράδειγμα, ένας φοιτητής Ιατρικής θα μπορεί για ένα εξάμηνο να παρακολουθήσει μαθήματα σε άλλη Ιατρική, διαφορετικού ΑΕΙ από εκείνο που σπουδάζει.
  • Απελευθερώνονται οι διαδικασίες πλήρως στα μεταπτυχιακά προγράμματα, κάτι που αφορά και το ύψος των διδάκτρων τους που θα καθορίζεται πλέον κατά περίπτωση.
  • Αίρονται οι περιορισμοί φυσικής παρουσίας και μπορούν να γίνονται μαθήματα και εξ αποστάσεως.
  • Ανταποδοτικές υποτροφίες με ακαδημαϊκά κριτήρια, όπου υπάρχουν δίδακτρα (μεταπτυχιακά).

 

Πανεπιστήμια: Διάθεση της διαδικτυακής υπηρεσίας «Πληροφορίες Φορολογικού Μητρώου» της ΑΑΔΕ σε 3 ΑΕΙ

Πανεπιστήμια: Διάθεση της διαδικτυακής υπηρεσίας «Πληροφορίες Φορολογικού Μητρώου» της ΑΑΔΕ σε 3 ΑΕΙ

Διάθεση της διαδικτυακής υπηρεσίας «Πληροφορίες Φορολογικού Μητρώου» της ΑΑΔΕ σε τρεις (3) Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Έρευνας Πανεπιστημίων, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προβλέπει απόφαση του υπουργού Επικρατείας Κ. Πιερρακάκη, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Ενστάσεις από ηγεσίες ΑΕΙ για τη μοριοδότηση

Ενστάσεις από ηγεσίες ΑΕΙ για τη μοριοδότηση

Ενστάσεις και παράπονα διατυπώνουν οι ηγεσίες πανεπιστημίων τα οποία βρέθηκαν σε χαμηλές θέσεις στην κατάταξη που προέκυψε μετά την αξιολόγηση των ΑΕΙ από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘAΑΕ) με βάση ποιοτικούς δείκτες για το 20% της τακτικής επιχορήγησης προς τα ιδρύματα. Η «Κ» παρουσίασε κατ’ αποκλειστικότητα το θέμα στο φύλλο της Τετάρτης. Στην πρώτη οκτάδα βρέθηκαν τα ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, Παν. Κρήτης, ΑΠΘ, Μακεδονίας, Πατρών, ΟΠΑ και Αιγαίου. Το 20% της τακτικής χρηματοδότησης θα μοιραστεί ανάλογα με τη μοριοδότηση κάθε ΑΕΙ στα ποιοτικά κριτήρια. Λόγω των ενστάσεων των ΑΕΙ ως προς τη μοριοδότηση, ο προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων και πρύτανης του Παν. Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης θα ζητήσει συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΘΑΑΕ Περικλή Μήτκα, ενώ το θέμα θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της Συνόδου την προσεχή Τετάρτη.

 

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Παιδείας, αυξημένη κατά περισσότερα από 13 εκατ. ευρώ είναι η φετινή ετήσια τακτική επιχορήγηση των ΑΕΙ, ύψους άνω των 105 εκατ. ευρώ για το οικονομικό έτος 2022. Για πρώτη φορά η υπουργική απόφαση κατανομής ελήφθη κατόπιν εισήγησης του Ανωτάτου Συμβουλίου της ΕΘAΑΕ βάσει: α) αντικειμενικών κριτηρίων ως προς το 80% της επιχορήγησης και β) αξιολόγησης και σε ποιοτικούς δείκτες για το υπόλοιπο 20% της επιχορήγησης. «Από την αυθαίρετη απόφαση του εκάστοτε υπουργού Παιδείας που ίσχυε μέχρι το 2019, εφαρμόζεται πλέον ένα αντικειμενικό και διαφανές σύστημα κατανομής χρηματοδότησης το οποίο λαμβάνει υπόψη του και ποιοτικούς δείκτες απόδοσης των ΑΕΙ. Ετσι, τα πανεπιστήμια της χώρας περνούν σε μια νέα εποχή, αφενός ως προς την κάλυψη των πραγματικών τους αναγκών, με μέριμνα για τις ιδιαιτερότητές τους και διαφάνεια, αφετέρου ως προς την έμπρακτη αναγνώριση της ποιοτικής λειτουργίας τους, τη στοχοθεσία, τον εντοπισμό και την ανάδειξη των συγκριτικών τους πλεονεκτημάτων», ανέφερε το υπ. Παιδείας.

Τα 23 ΑΕΙ της χώρας σύμφωνα με τον νόμο 4653/2020 έπρεπε να αξιολογηθούν σε τρεις από πέντε ενότητες ποιοτικών κριτηρίων: στην πρώτη υποχρεωτικά και σε άλλες δύο, από τις τέσσερις, που θα επέλεγαν τα ίδια. Συγκεκριμένα, η πρώτη υποχρεωτική ενότητα αφορά τη συνεχή βελτίωση των βασικών ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων του πανεπιστημίου, η δεύτερη τιτλοφορείται «αριστεία στην έρευνα και επιδόσεις του επιστημονικού προσωπικού», η τρίτη «διασύνδεση με την κοινωνία, την αγορά εργασίας και αξιοποίηση της παραγόμενης γνώσης», η τέταρτη ενότητα αφορά τη διεθνοποίηση και η πέμπτη την ποιότητα του πανεπιστημιακού περιβάλλοντος. Βέβαια, υπάρχουν διαμαρτυρίες από ΑΕΙ για τη μοριοδότηση και κατ’ επέκταση την κατάταξη των ΑΕΙ. Ενδεικτικά, όπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο πρύτανης του Παν. Ιωαννίνων (βρέθηκε στη 17η θέση με 1.395 μόρια) κ. Αλμπάνης, δεν έχει ληφθεί υπόψη ότι σε ιδρύματα υπάρχουν τμήματα που λειτούργησαν τα τελευταία χρόνια και ακόμη δεν έχουν αποφοίτους και μεταπτυχιακούς φοιτητές. Επίσης, ο κ. Αλμπάνης υποστήριξε ότι προκαλεί εντύπωση πως το ίδρυμά του έλαβε χαμηλή βαθμολογία στον δείκτη των δημοσιεύσεων των καθηγητών του, ενώ στον ίδιο δείκτη σε άλλες, πρόσφατες, αξιολογικές κατατάξεις κατετάγη πολύ υψηλά.

 

«Ας υπήρχε ως σημείωση»

Ανάλογες ενστάσεις διατύπωσε, μιλώντας χθες στην «Κ», ο Ζήσης Μαμούρης, πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (βρέθηκε στη 15η θέση με 1.471 μόρια). Το ίδρυμα έχει αρκετά τμήματα που λειτούργησαν τα τελευταία χρόνια και δεν έχουν προλάβει να έχουν αποφοίτους και μεταπτυχιακά προγράμματα. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπολογίζεται ότι από αυτό το κριτήριο το Παν. Θεσσαλίας έχασε περί τις 350 μονάδες, τις οποίες εάν είχε θα βρισκόταν στην πρώτη οκτάδα. «Τουλάχιστον η παράμετρος αυτή ας υπήρχε ως σημείωση στην κατάταξη των ΑΕΙ», τόνισε ο κ. Μαμούρης.

kathimerini.gr

Συγχωνεύσεις Τμημάτων ΑΕΙ: Τι λένε οι πρυτάνεις της Κρήτης για τις αλλαγές

Συγχωνεύσεις Τμημάτων ΑΕΙ: Τι λένε οι πρυτάνεις της Κρήτης για τις αλλαγές

Οι πρυτάνεις των Πανεπιστημίων της Κρήτης μιλούν για τις προτάσεις εξυγίανσης και εξορθολογισμού των ΑΕΙ που ζήτησε η Νίκη Κεραμέως, εν όψει του νέου νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη
ΦΕΚ: Τι αλλάζει σε σχολεία, ΑΕΙ, Κολλέγια, ΙΕΚ, ΣΔΕ, Φροντιστήρια και ΚΞΓ

ΦΕΚ: Τι αλλάζει σε σχολεία, ΑΕΙ, Κολλέγια, ΙΕΚ, ΣΔΕ, Φροντιστήρια και ΚΞΓ

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία ορίζει τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19 για σχολεία, ΑΕΙ, ΙΕΚ, ΣΔΕ, Κολλέγια , Φροντιστήρια και ΚΞΓ από σήμερα Σάββατο, 19 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 6:00.

Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορoνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας από το Σάββατο, 19 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 6:00.

Παραμένουν σε ισχύ, κατά το μέρος κατά το οποίο δεν αντίκεινται στις διατάξεις της παρούσας, ειδικές διατάξεις σύμφωνα με:

α) Την υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.55254/9.9.2021 κοινή υπουργική απόφαση «Λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, εργαστηριακών κέντρων και σχολικών εργαστηρίων, Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας, Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης, Μεταλυκειακού έτους – τάξης Μαθητείας ΕΠΑ.Λ., Κέντρων Διά Βίου Μάθησης, δομών Ε.Ε.Κ. και Δ.Β.Μ. της Σιβιτανιδείου Δημόσιας Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων, φροντιστηρίων, κέντρων ξένων γλωσσών, φορέων παροχής εκπαίδευσης και πιστοποίησης δεξιοτήτων, ξενόγλωσσων ινστιτούτων εκπαίδευσης και πάσης φύσεως συναφών δομών, Δημοσίων και Ιδιωτικών, Δημοσίων Βιβλιοθηκών, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και των Γενικών Αρχείων του Κράτους κατά την έναρξη του σχολικού έτους 2021- 2022 και μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 κατά τη λειτουργία τους» (Β’ 4187), όπως τροποποιήθηκε με τις υπό στοιχεία Γ.Π.οικ.66036/21.10.2021 (Β’ 4960) και Γ.Π.οικ.360/6.1.2022 (Β’ 7) όμοιες κοινές υπουργικές αποφάσεις.

β) Την υπό στοιχεία 111525/ΓΔ4/9.9.2021 υπουργική απόφαση «Παροχή σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2021-2022» (Β΄ 4188), όπως εκάστοτε ισχύει.

γ) Την υπό στοιχεία 124068/ΓΔ4/1.10.2021 κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας και Επικρατείας «Τήρηση θυρίδων αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – ΕΨΠ) και έλεγχος σχετικά με τη συνδρομή των νόμιμων προϋποθέσεων για τη δυνατότητα της φυσικής παρουσίας σε εκπαιδευτική δομή μέσω της ειδικής πλατφόρμας «edupass.gov.gr»» (Β’ 4558), όπως εκάστοτε ισχύει.

Οι διοικητικές λειτουργίες των σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών δεν θίγονται από την εφαρμογή της παρούσας.

ΣΧΟΛΕΙΑ

  • Δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης (νηπιαγωγείων, δημοτικών, ολοήμερων σχολείων, γυμνασίων και λυκείων γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης) της υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.55254/9.9.2021 κοινής υπουργικής απόφασης «Λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, εργαστηριακών κέντρων και σχολικών εργαστηρίων, Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας, Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης, Μεταλυκειακού έτους – τάξης Μαθητείας ΕΠΑ.Λ., Κέντρων Διά Βίου Μάθησης, δομών Ε.Ε.Κ. και Δ.Β.Μ. της Σιβιτανιδείου Δημόσιας Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων, φροντιστηρίων, κέντρων ξένων γλωσσών, φορέων παροχής εκπαίδευσης και πιστοποίησης δεξιοτήτων, ξενόγλωσσων ινστιτούτων εκπαίδευσης και πάσης φύσεως συναφών δομών, Δημοσίων και Ιδιωτικών, Δημοσίων Βιβλιοθηκών, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και των Γενικών Αρχείων του Κράτους κατά την έναρξη του σχολικού έτους 2021 – 2022 και μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 κατά τη λειτουργία τους» (Β’ 4187), όπως εκάστοτε ισχύει.
  • Επιτρέπεται η πραγματοποίηση των μονοήμερων σχολικών εκδρομών, σχολικών περιπάτων, διδακτικών επισκέψεων και εκπαιδευτικών επισκέψεων με τους περιορισμούς και τα πρωτόκολλα που ισχύουν ανά δραστηριότητα και τις ειδικότερες διατάξεις που ισχύουν στην υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.55254/9.9.2021 κοινή υπουργική απόφαση (Β’ 4187), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Στην περίπτωση της πραγματοποίησης των ως άνω, όπου απαιτείται για τη μετακίνηση των μαθητών/τριων η χρήση οποιουδήποτε μεταφορικού μέσου εντός και εκτός της Επικράτειας, ισχύουν τα μέτρα μετακίνησης των μαθητών/τριων του άρθρου 20 της υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.55254/9.9.2021 κοινής υπουργικής απόφασης, όπως εκάστοτε ισχύει.
  • Η πραγματοποίησης πολυήμερων εκδρομών επιτρέπεται από την 1η.3.2022, υπό τη προϋπόθεση επίδειξης αρνητικού rapid test ή αρνητικού PCR test που πραγματοποιείται εντός των τελευταίων σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν από την αναχώρηση. Κατά τη διάρκεια της εκδρομής, οι μαθητές/τριες και οι εμβολιασμένοι/νοσήσαντες εκπαιδευτικοί διενεργούν δύο (2) φορές την εβδομάδα αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test), ενώ οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί διενεργούν εργαστηριακό διαγνωστικό έλεγχο (rapid test ή PCR test) δύο (2) φορές την εβδομάδα, σύμφωνα με το πρωτόκολλο και τις διατάξεις της υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.55254/9.9.2021 κοινής υπουργικής απόφασης, όπως εκάστοτε ισχύει. Τα ανωτέρω εφαρμόζονται υπό τους περιορισμούς και τα ισχύοντα ανά δραστηριότητα πρωτόκολλα.

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ - ΚΞΓ

  • Διά ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία των φροντιστηρίων και των κέντρων ξένων γλωσσών σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας και πρόληψης που ορίζονται στην υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.55254/9.9.2021 κοινή υπουργική απόφαση, όπως εκάστοτε ισχύει. Για τη συμμετοχή στο μάθημα, όλοι/όλες οι μαθητές/τριες και οι υποψήφιοι/ες των φροντιστηρίων/κέντρων ξένων γλωσσών επιδεικνύουν στον υπεύθυνο του φροντιστηρίου/κέντρου ξένων γλωσσών, βεβαίωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) που διενεργείται δύο (2) φορές την εβδομάδα. Οι εκπαιδευτικοί των φροντιστηρίων/κέντρων ξένων γλωσσών που προσκομίζουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης, επιδεικνύουν στον υπεύθυνο του φροντιστηρίου/κέντρου ξένων γλωσσών βεβαίωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) που διενεργείται δύο (2) φορές την εβδομάδα. Οι εκπαιδευτικοί των φροντιστηρίων και των κέντρων ξένων γλωσσών, που δεν προσκομίζουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης, επιδεικνύουν στον υπεύθυνο του φροντιστηρίου/κέντρου ξένων γλωσσών, βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR) που διενεργείται δύο (2) φορές την εβδομάδα με δαπάνη τους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2 του Κεφαλαίου Α’ του άρθρου 3 της υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.55254/9.9.2021 κοινής υπουργικής απόφασης (Β’ 4187), όπως εκάστοτε ισχύει. Για το λοιπό προσωπικό των φροντιστηρίων/κέντρων ξένων γλωσσών εφαρμόζεται αντιστοίχως ό,τι ισχύει κάθε φορά στον ιδιωτικό τομέα.

ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ

  • Λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών διαδικασιών που πραγματοποιούνται σε δομές εντός των Καταστημάτων Κράτησης, με φυσική παρουσία των εκπαιδευόμενων/καταρτιζόμενων και των εκπαιδευτών, σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας και πρόληψης που ορίζονται στην υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.55254/9.9.2021 κοινή υπουργική απόφαση, όπως εκάστοτε ισχύει.

ΙΕΚ

  • Διά ζώσης λειτουργία των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) με φυσική παρουσία καταρτιζόμενων και εκπαιδευτών, σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας και πρόληψης που ορίζονται στην υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.55254/9.9.2021 κοινή υπουργική απόφαση, όπως εκάστοτε ισχύει.

ΤΑΞΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ

  • Παρακολούθηση με φυσική παρουσία των μαθητευόμενων και του εκπαιδευτικού και διδακτικού προσωπικού του Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας ΕΠΑ.Λ., σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας και πρόληψης που ορίζονται στην υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.55254/9.9.2021 κοινή υπουργική απόφαση, όπως εκάστοτε ισχύει.
  • Διενέργεια πρακτικής άσκησης/μαθητείας των καταρτιζόμενων των Ι.Ε.Κ. και των μαθητευόμενων του Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας ΕΠΑ.Λ., σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας και πρόληψης που ορίζονται στην υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.55254/9.9.2021 κοινή υπουργική απόφαση, όπως εκάστοτε ισχύει.

Κέντρα Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.)

  • Διά ζώσης λειτουργία των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) και διενέργεια πρακτικής άσκησης με φυσική παρουσία εκπαιδευόμενων, εκπαιδευτών, εκπαιδευτικού και διδακτικού προσωπικού, σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας και πρόληψης που ορίζονται στην υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.55254/9.9.2021 κοινή υπουργική απόφαση, όπως εκάστοτε ισχύει.

ΣΔΕ

  • Λειτουργία των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) Α΄ και Β΄ Κύκλου, με φυσική παρουσία των εκπαιδευόμενων/και των εκπαιδευτών, σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας και πρόληψης που ορίζονται στην υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.55254/9.9.2021 κοινή υπουργική απόφαση, όπως εκάστοτε ισχύει. Οι εκπαιδευόμενοι και οι εκπαιδευτές, καθώς και το εκπαιδευτικό και διδακτικό προσωπικό, οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους έναντι του κορωνοϊού COVID-19, καθώς και όσοι δεν έχουν ιστορικό νόσησης εντός του τελευταίου τριμήνου, υποβάλλονται με δαπάνη τους σε διαγνωστικό έλεγχο (rapid ή PCR) δύο (2) φορές την εβδομάδα, προ Τρίτης και Παρασκευής και έως σαράντα οκτώ (48) ώρες πριν από την προσέλευσή τους στην εκπαιδευτική δομή και προσέρχονται με την επίδειξη βεβαίωσης αρνητικού αποτελέσματος. Κατ’ εξαίρεση, την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας κάθε εκπαιδευτικής δομής ο πρώτος διαγνωστικός έλεγχος (rapid ή PCR) διενεργείται έως και σαράντα οκτώ (48) ώρες πριν την πρώτη ημέρα προσέλευσης στην εκπαιδευτική δομή.

Σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία

  • Διενέργεια σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας κατ’ εφαρμογή της κοινής απόφασης της Υπουργού και της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων υπό στοιχεία 111525/ΓΔ4/9.9.2021 «Παροχή σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2021-2022» (Β΄ 4188), όπως εκάστοτε ισχύει. Επιπλέον δίδεται η δυνατότητα παροχής σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας και στις παρακάτω πρόσθετες περιπτώσεις:Επιτρέπεται η υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων ανταλλαγής/μετακίνησης/υποδοχής μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών. Για τις χερσαίες και θαλάσσιες μεταφορές, καθώς και για τις αεροπορικές μετακινήσεις, εσωτερικού και εξωτερικού, των ημεδαπών/αλλοδαπών εκπαιδευτικών, καθώς και των ημεδαπών/αλλοδαπών μαθητών/τριών εφαρμόζονται οι διατάξεις του σημείου 18 της παρούσας, οι οποίες αφορούν στους όρους και τις προϋποθέσεις επιβίβασης του συνόλου των επιβατών, ημεδαπών και αλλοδαπών, καθώς και η υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.8504/11.2.2022 κοινή υπουργική απόφαση «Αντικατάσταση της υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.6757/4.2.2022 κοινής υπουργικής απόφασης ‘Προϋποθέσεις εισόδου στη Χώρα προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 (Β’ 431)» (Β’ 606), όπως εκάστοτε ισχύει. Παράλληλα ισχύουν οι κανόνες του Παραρτήματος IV, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας. Σε κάθε περίπτωση, υπόχρεοι προσκόμισης των απαραίτητων δικαιολογητικών για τη μετακίνηση είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες, οι οποίοι/ες συμμορφώνονται, κατά την υποδοχή τους, και προς τα λοιπά μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων κορωνοϊού COVID-19, που ισχύουν στη χώρα υποδοχής.
    • Για την αναπλήρωση εκπαιδευτικού ή μέλους Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π. πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δασκάλου ή νηπιαγωγού μη ειδικότητας) που νοσεί λόγω κορωνοϊού COVID-19 ή βρίσκεται σε απομόνωση σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα και δεν υπάρχει η δυνατότητα φυσικής αναπλήρωσής του.
    • Από εκπαιδευτικούς και μέλη Ε.Ε.Π.- Ε.Β.Π. που νοσούν λόγω κορωνοϊού COVID-19 ή βρίσκονται σε απομόνωση σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, σε προαιρετική βάση και εφόσον είναι σε θέση να παράσχουν εξ αποστάσεως εκπαιδευτικό/διδακτικό έργο.

Καλλιτεχνική Εκπαίδευση

  • Πλήρης λειτουργία δομών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης με δια ζώσης εκπαίδευση (ομαδικά, ατομικά μαθήματα και εξετάσεις) με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που εκδίδονται από τη Γενική Γραμματεία Σύγχρονου Πολιτισμού και αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (www.culture.gov.gr/el/announcements/SiteP ages/announcements.aspx.).
  • Διδάσκοντες δομών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης που δεν έχουν πλήρως εμβολιασθεί ή νοσήσει, κατά την έννοια των παρ. 2 και 3 του άρθρου 9, υποβάλλονται υποχρεωτικά σε διαγνωστικό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test) δύο (2) φορές την εβδομάδα ιδία δαπάνη.
  • Σπουδαστές/τριες/μαθητές/τριες δεκαοκτώ (18) ετών και άνω των δομών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης που δεν έχουν πλήρως εμβολιασθεί ή νοσήσει, κατά την έννοια των παρ. 2 και 3 του άρθρου 9, υποβάλλονται υποχρεωτικά σε διαγνωστικό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test) δύο (2) φορές την εβδομάδα.
  • Σπουδαστές/τριες/μαθητές/τριες κάτω των δεκαοκτώ (18) ετών των δομών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης που δεν έχουν πλήρως εμβολιασθεί ή νοσήσει, κατά την έννοια των παρ. 2 και 3 του άρθρου 9, υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο για κορωνοϊό COVID19 δύο (2) φορές την εβδομάδα με τη μέθοδο του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).
  • Υποχρεωτική τήρηση βιβλίου εισερχομένων/εξερχομένων στις δομές καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.
  • Σύσταση χρήσης φίλτρων κατακράτησης σωματιδίων υψηλής αποτελεσματικότητας HEPA (High Efficiency Particulate Airfilter) στις αίθουσες δομών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.
  • Επιτρέπεται η διεξαγωγή κάθε είδους εξετάσεων του άρθρου 19 της υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.55254/9.9.2021 (Β’ 4187) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως εκάστοτε ισχύει. Η είσοδος στο εξεταστικό κέντρο επιτρέπεται μόνο με την απλή επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή βεβαίωσης νόσησης εντός του τελευταίου τριμήνου ή έγχαρτης βεβαίωσης/δήλωσης αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self- test) έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από την εξέταση ή άλλου τύπου διαγνωστικού ελέγχου (PCR ή rapid test) έως και σαράντα οκτώ (48) ώρες πριν την εξέταση, η οποία υπογράφεται από τον εξεταζόμενο, αν είναι ενήλικος/η, ή τον γονέα/κηδεμόνα του εάν πρόκειται για ανήλικο/η, σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος 5, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας. Η δαπάνη για τον αυτοδιαγνωστικό ή τον διαγνωστικό έλεγχο βαρύνει τον/την εξεταζόμενο/η. Οι φορείς διοργάνωσης των εξετάσεων/εξεταστικά κέντρα όσον αφορά στο κάθε είδους προσωπικό που απασχολείται με φυσική παρουσία κατά τη διενέργεια των εξετάσεων είναι υπεύθυνοι για την τήρηση της υποχρέωσης διενέργειας από το εν λόγω προσωπικό, το οποίο δεν διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου τριμήνου, εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR) έως και σαράντα οκτώ (48) ώρες πριν την εξέταση. Η δαπάνη για τη διενέργεια του διαγνωστικού ελέγχου του προηγούμενου εδαφίου βαρύνει το προαναφερθέν προσωπικό. Οι φορείς/εξεταστικά κέντρα οφείλουν να γνωστοποιήσουν τη διάρκεια λειτουργίας τους και τους κανόνες τήρησης υγιεινής στην ηλεκτρονική διεύθυνση  της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
ΑΕΙ: Παράταση υποβολής προτάσεων πιστοποίησης νέων Προγραμμάτων Προπτυχιακών Σπουδών σε λειτουργία

ΑΕΙ: Παράταση υποβολής προτάσεων πιστοποίησης νέων Προγραμμάτων Προπτυχιακών Σπουδών σε λειτουργία

Το Συμβούλιο Αξιολόγησης και Πιστοποίησης της ΕΘΑΑΕ, κατόπιν αιτήματος των Πανεπιστημίων, αποφάσισε την παράταση της προθεσμίας υποβολής των προτάσεων πιστοποίησης των «νέων Προγραμμάτων Προπτυχιακών Σπουδών σε λειτουργία» των ΑΕΙ κατά ένα μήνα, τροποποιώντας την υπ’ αρ. 23390/23-7-2021 πρόσκληση της ΕΘΑΑΕ ως εξής:

«Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των Προτάσεων ορίζεται η Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2022».

Η υπεσχημένη μεταρρύθμιση στα ΑΕΙ

Η υπεσχημένη μεταρρύθμιση στα ΑΕΙ

Αφορμή αυτού του άρθρου υπήρξε η προ ημερών δημοσίευση στον ηλεκτρονικό τύπο της πρότασης εκ μέρους ομάδας πανεπιστημιακών για τον νέο νόμο - πλαίσιο των πανεπιστημίων, η οποία εμπεριέχει μεν σημαντικά στοιχεία αλλά στην ουσία αναιρεί τους κεντρικούς μεταρρυθμιστικούς στόχους που είχε ο νόμος 4009/2011 που εφάρμοζε επιτέλους μετά από χρόνιες παλινωδίες τη διεθνή ακαδημαϊκή εμπειρία των κορυφαίων ευρωπαϊκών και αμερικανικών πανεπιστημίων στη χώρα μας. Κυρίως, όμως, αναιρεί την προεκλογική διακήρυξη του πρωθυπουργού ότι ο καταργηθείς από την προηγούμενη κυβέρνηση νόμος 4009/2011, τον οποίο ο ίδιος στήριξε ισχυρά και υπερψήφισε, θα επανέλθει βελτιωμένος και ενισχυμένος. Κατά την άποψή μας, το νέο νομοσχέδιο θα πρέπει να γίνει αντικείμενο επεξεργασίας από επιτροπή ειδικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό και όχι μόνο κάποιων πρυτάνεων και των συναδέλφων που πρόσκεινται στον κυβερνών κόμμα, το εύλογο ενδιαφέρον των οποίων σεβόμαστε απόλυτα.

Αναφέρουμε τους έξι πυλώνες του νόμου 4009/2011, την επαναφορά των οποίων θεωρούμε εκ των ων ουκ άνευ ανάγκη για την επιτυχή και όχι διαχειριστική των μεγάλων προβλημάτων αναβάθμιση των πανεπιστημίων και γενικότερα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

1. Τα Συμβούλια Ιδρύματος (ΣΙ), τα οποία καταργήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν επανήλθαν. Ο θεσμός αυτός προσέλκυσε άτομα εγνωσμένης ακαδημαϊκής και επαγγελματικής αξίας, και τα οποία είχαν την ευθύνη του ελέγχου των πράξεων της Συγκλήτου και του πρύτανη, την έγκριση του προϋπολογισμού και του απολογισμού, αρμοδιότητες που σήμερα έχει μία υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας για όλα τα ιδρύματα. Αρμοδιότητά τους ήταν, επίσης, η επιλογή των υποψηφίων πρυτάνεων και κοσμητόρων, βάσει ακαδημαϊκών κριτηρίων, ο σχεδιασμός της ανάπτυξης του ιδρύματος, η προσέλκυση πόρων και δωρεών και η επιλογή του ΔΣ του ν.π.ι.δ., το οποίο θα διαχειριζόταν την έρευνα, την περιουσία και την αξιοποίηση της έρευνας και της καινοτομίας. Θα προσθέσουμε ότι το προσχέδιο του νόμου, που κατατέθηκε στη Βουλή το 2011, προέβλεπε ότι ο πρύτανης και οι κοσμήτορες των σχολών εκλέγονται, μετά από εισήγηση ειδικής επιτροπής, από το Συμβούλιο προκειμένου να μην υπάρχουν δεσμεύσεις απέναντι σε ομάδες και συντεχνίες. Το τελευταίο τροποποιήθηκε προκειμένου να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συναίνεση στην Ολομέλεια της Βουλής (255/300). Η εμπειρία εφαρμογής μάς οδηγεί να προτείνουμε ότι ο πρύτανης και οι κοσμήτορες πρέπει να διορίζονται από το ΣΙ μετά από διεθνή διαγωνισμό ώστε να αποφευχθεί η πελατειακή και συντεχνιακή επιλογή τους με την ψήφιση των μονοπρόσωπων διοικητικών οργάνων από τους καθηγητές τους Ιδρύματος. Εξάλλου, τα εσωτερικά μέλη του ΣΙ ψηφίζονται από τους καθηγητές του Ιδρύματος, τα οποία με τη σειρά τους ψηφίζουν για τα εξωτερικά εκτός ιδρύματος μέλη του Συμβουλίου.

  1. Ο περιορισμός της διάρκειας φοίτησης των σπουδαστών και ο έλεγχος της ακαδημαϊκής προόδου, προκειμένου να συνεχισθεί η φοίτηση. Δηλαδή η απαλλαγή των ιδρυμάτων από τους αιώνιους φοιτητές, ώστε αυτοί να συνεχίζουν τις σπουδές τους σε άλλα ιδρύματα ή σε επαγγελματικές σχολές.

  1. Η πρόληψη της υβριδικής αναπαραγωγής των καθηγητών. Ένας απόφοιτος του πανεπιστημίου δεν μπορούσε να εκλεγεί σε οιαδήποτε θέση διδάσκοντος στο ίδιο ίδρυμα από το οποίο αποφοίτησε, πριν παρέλθουν τουλάχιστον τρία χρόνια ακαδημαϊκής θητείας σε άλλο ισότιμο ίδρυμα. Είναι θλιβερό να βλέπεις τμήματα πανεπιστημίων να αποτελούνται κατά πλειοψηφία από αποφοίτους τους, οι οποίοι ουδέποτε σπούδασαν, δίδαξαν ή ερεύνησαν σε άλλο ίδρυμα.
  2. Η ίδρυση επιχορηγούμενων εδρών και καθηγητικών θέσεων (endowed chairs), ώστε ιδιώτες δωρητές ή μεγάλες επιχειρήσεις να χρηματοδοτούν θέσεις με συγκεκριμένη αποστολή και γνωστικό αντικείμενο.
  3. Το άρθρο 8, το οποίο προέβλεπε (α) ότι όλα τα τμήματα της ίδιας σχολής λειτουργούν στην ίδια πόλη, προκειμένου να αποφεύγονται επαναλήψεις κοινών μαθημάτων, εργαστηρίων και βιβλιοθηκών, και (β) ότι με ΠΔ και κατόπιν εισήγησης της τότε ΑΔΙΠ θα υπήρχε συγχώνευση και κατάργηση τμημάτων και ΑΕΙ. Το εν λόγω πρόβλημα έχει γίνει ακόμη πιο σοβαρό μετά την ένταξη δεκάδων διάσπαρτων σε πόλεις και κωμοπόλεις τμημάτων ΤΕΙ στα πανεπιστήμια.

  1. Το άρθρο 58, βάσει του οποίου ιδρύετο ν.π.ι.δ. για τη διαχείριση της περιουσίας του ιδρύματος, των ερευνητικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων με την ίδρυση νεοφυών επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας. Το ν.π.ι.δ. θα διοικείτο από Δ.Σ. που θα όριζε το Συμβούλιο Ιδρύματος.

Όσον αφορά στο κείμενο που δημοσιεύθηκε προ ημερών στο esos.gr και το οποίο αφορά στις προτάσεις του τομέα ανωτάτης εκπαίδευσης της ΝΔ για τον νέο νόμο-πλαίσιο, περιέχει πολύ αξιόλογες προτάσεις και δείχνει ότι είναι απόρροια σοβαρής προσπάθειας. Όμως, σε κύρια σημεία χαρακτηρίζεται είτε ως φοβικό είτε ως μία προσπάθεια εμμονής στις παλαιές μεθόδους, οι οποίες κατέληξαν σε δημιουργία τμημάτων υβριδικής στελέχωσης. Επίσης, αγνοεί τις προεκλογικές διακηρύξεις του πρωθυπουργού, οι οποίες έλαβαν χώρα σε δύο ομιλίες του τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο 2018. Συγκεκριμένα, στο κείμενο αναφέρεται ότι το Συμβούλιο Ιδρύματος, που καθιερώθηκε με τον ν.4009/2011, δεν έγινε αποδεκτό από την πανεπιστημιακή κοινότητα και ότι οι αρμοδιότητές του είχαν ασάφειες και επικαλύψεις με τις αρμοδιότητες του πρύτανη και της συγκλήτου. Αυτό δεν είναι ακριβές. Οι αρμοδιότητες των οργάνων ήσαν απολύτως διακριτές και περιγράφονται επακριβώς στον νόμο 4009/2011. Αξίζει να υπομνήσουμε ότι η προσφυγή ομάδας πρυτάνεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας το 2011 για αντισυνταγματικότητα του νόμου και επικάλυψη αρμοδιοτήτων οργάνων (Συμβούλιο Ιδρύματος, Σύγκλητος, Πρύτανης) εξετάστηκε από την Ολομέλεια του ΣτΕ και η απόρριψη της προσφυγής δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο 2015. Όσον αφορά στην αποδοχή ή μη του νόμου, είναι γνωστό ότι στις εκλογές ανάδειξης των Συμβουλίων ιδρυμάτων η συμμετοχή των μελών ΔΕΠ κυμάνθηκε από 70% στο ΕΜΠ, 80% έως 90% στα υπόλοιπα πανεπιστήμια και 96% στο Χαροκόπειο. Επίσης, μέτρο επιτυχίας του θεσμού ήταν οι εκατοντάδες επιφανών επιστημόνων της αλλοδαπής και κορυφαίων παραγόντων του επιχειρηματικού κόσμου, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των πανεπιστημίων και κόσμησαν τα Συμβούλια Ιδρυμάτων. Και όλα αυτά, παρά την πρόσκληση εκ μέρους της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης για υπονόμευση των εκλογών, τις απειλές για κατάργηση του θεσμού και τον πόλεμο, που εξαπέλυσε με την παρεμπόδιση των συνεδριάσεων των οργάνων. Επίσης, προτείνουν τα Συμβούλια Ιδρυμάτων να έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα και μόνον. Με αυτό ως δεδομένο, η αποτυχία θα είναι δεδομένη, διότι ουδείς αξιόλογος επιστήμονας θα δεχθεί να συμμετάσχει σε ένα ακαδημαϊκό σώμα, το οποίο θα είναι εμφανώς διακοσμητικό.

Το άλλο κεφαλαιώδες θέμα είναι η συγκρότηση των εκλεκτορικών σωμάτων για εκλογή καθηγητών. Η πρόταση, που είδε το φως της δημοσιότητας, μας επαναφέρει στο εσωστρεφές, συντεχνιακό παρελθόν. Η κοινή συνεδρίαση εκλεκτορικού σώματος εκλογής καθηγητών και Γενικής Συνέλευσης τμήματος, αλλά και η δυνατότητα να μην συμπεριλαμβάνουν εξωτερικούς εκλέκτορες δίνει το έναυσμα σε οργανωμένες ομάδες να πιέζουν προς τη μετριότητα και την υβριδική αναπαραγωγή των υπαρχόντων καθηγητών, υπονομεύοντας την τόσο αναγκαία ανανέωση των καθηγητών. Η επαναφορά της διάταξης, που δεν επιτρέπει την υποβολή υποψηφιότητας για εκλογή σε οιαδήποτε βαθμίδα επιστήμονα, που δεν έχει υπηρετήσει τουλάχιστον για μία τριετία σε άλλο ίδρυμα, αποτελεί διασφάλιση αξιοκρατικής στελέχωσης των πανεπιστημίων και αποφυγή της υβριδικής αναπαραγωγής του σώματος των καθηγητών.

Προσβλέπουμε στην παρέμβαση του πρωθυπουργού, ο οποίος επιδιώκει να τηρεί τις προεκλογικές δεσμεύσεις του και έχει πολλαπλές φορές επισημάνει ότι η εκπαίδευση αποτελεί τον πυρήνα της μεταρρύθμισης που έχει αναλάβει να υλοποιήσει στην ελληνική κοινωνία και οικονομία. Γνωρίζει πολύ καλά ότι το πανεπιστήμιο είναι η μήτρα γέννησης της καινοτομίας που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και προσελκύει επενδύσεις, των αποτελεσματικών στελεχών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και του εκσυγχρονισμού του παραγωγικού και διοικητικού ιστού της χώρας.

athensvoice.gr

 

 

Τι προτείνει ο Τομέας Ανώτατης Εκπαίδευσης της Νέας Δημοκρατίας για το νέο νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ

Τι προτείνει ο Τομέας Ανώτατης Εκπαίδευσης της Νέας Δημοκρατίας για το νέο νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ

Προτάσεις για το θέμα της διοίκησης των ΑΕΙ ενόψει του νέου Νόμου Πλαισίου για τα πανεπιστήμια, έκανε ο τομέας ανώτατης παιδείας της Νέας Δημοκρατίας, τα μέλη του οποίου κατέληξαν στις τελικές απόψεις τους για το θέμα, διαβιβάζοντας τις σε κυβέρνηση και αρμόδιους φορείς.

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS