COVID-19 και νέοι Έλληνες ερευνητές

COVID-19 και νέοι Έλληνες ερευνητές

Η καθημερινότητα των Ελλήνων ερευνητών στις συνθήκες της πανδημίας, ευκαιρίες, δυσκολίες, αλλά και διαφοροποιήσεις με βάση το φύλο, αποτυπώνονται στη νέα έκδοση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), με τίτλο «COVID-19 και νέοι Έλληνες ερευνητές. Η επίδραση της πανδημίας στην ερευνητική τους δραστηριότητα». Η έκδοση παρουσιάζει τα ευρήματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το ΕΚΤ το διάστημα 15 Απριλίου - 5 Μαΐου 2020 σε έναν πληθυσμό κυρίως νέων επιστημόνων οι οποίοι αναπτύσσουν ερευνητική δραστηριότητα στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα. Είναι η πρώτη για τα ελληνικά δεδομένα μεγάλης κλίμακας πρωτογενής έρευνα σε αυτή την περιοχή, και από τις λίγες μέχρι σήμερα διεθνώς.

Η τεχνητή νοημοσύνη και τα δεδομένα στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής ψηφιακής στρατηγικής

Η τεχνητή νοημοσύνη και τα δεδομένα στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής ψηφιακής στρατηγικής

Ανακοινώνοντας μια φιλόδοξη ψηφιακή στρατηγική για την τεχνητή νοημοσύνη και τα δεδομένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε το πλαίσιο για το ψηφιακό μέλλον της Ευρώπης. Στόχος της στρατηγικής είναι να καταστήσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό επωφελή για όλους, θέτοντας ως προτεραιότητα τον άνθρωπο και το κοινωνικό σύνολο.

Ασφαλές Διάστημα: Περιβαλλοντικοί δείκτες των ζωνών ακτινοβολίας για την ασφάλεια διαστημικών υποδομών

Ασφαλές Διάστημα: Περιβαλλοντικοί δείκτες των ζωνών ακτινοβολίας για την ασφάλεια διαστημικών υποδομών

Ασφαλές Διάστημα: Περιβαλλοντικοί δείκτες των ζωνών ακτινοβολίας για την ασφάλεια διαστημικών υποδομών

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών συντονίζει το κοινοτικό Ερευνητικό Πρόγραμμα «SafeSpace», το οποίο θα υλοποιηθεί από συνολικά οκτώ φορείς από πέντε ευρωπαϊκά κράτη (Ελλάδα, Βέλγιο, Γαλλία, Ισπανία, Τσεχία), με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος-πλαισίου «Ορίζοντας 2020». Η υλοποίηση του Προγράμματος έχει διάρκεια τριών ετών, με έναρξη τον Ιανουάριο του 2020.

    

Το επιστημονικό πεδίο του προγράμματος SafeSpace είναι ο Διαστημικός Καιρός. Ο όρος αυτός αναφέρεται σε έντονες διαταραχές του διαστημικού περιβάλλοντος και της ανώτερης ατμόσφαιρας της Γης, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν βλάβες σε τεχνολογικές υποδομές και εξοπλισμό στο διάστημα, αλλά και στην επιφάνεια της Γης. Οι διαταραχές αυτές προκαλούνται από ηλιακές εκρήξεις που διαδίδονται στο διαπλανητικό διάστημα και επιδρούν στο μαγνητικό πεδίο της Γης, επιφέροντας την ανάπτυξη ηλεκτρομαγνητικών ταλαντώσεων και τη γένεση ηλεκτρονίων εξαιρετικά υψηλής ενέργειας, που αποτελούν τις ζώνες ακτινοβολίας Van Allen. Τα ηλεκτρόνια αυτά είναι ικανά να προκαλέσουν βλάβες σε ηλεκτρονικά συστήματα δορυφόρων που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη. Η πολυπλοκότητα της αλυσίδας αλληλεπιδράσεων στο πολύπλοκο συζευγμένο σύστημα Ήλιου-Γης κάνει ιδιαίτερα δύσκολη την πλήρη κατανόηση και πρόγνωση της εξέλιξής του.

Σκοπός του προγράμματος SafeSpace είναι η προαγωγή της επιστημονικής γνώσης της φυσικής των ζωνών Van Allen και η ακριβής μοντελοποίηση αυτής. Ειδικότερα, το Πρόγραμμα θα δημιουργήσει ένα σύγχρονο και ακριβές μοντέλο της δυναμικής των ζωνών Van Allen ώστε να βελτιωθούν οι δυνατότητες πρόγνωσης του διαστημικού καιρού σε χρονικό ορίζοντα έως και 4 ημερών – κάτι που θα αποτελέσει δραστική πρόοδο συγκριτικά με τις τρέχουσες προγνωστικές δυνατότητες που περιορίζονται σε λίγες μόνον ώρες.

Το κυριότερο παραδοτέο του Προγράμματος είναι μια καινοτόμος Υπηρεσία Διαστημικής Ασφάλεια  για την έγκυρη και έγκαιρη προειδοποίηση δυσμενών συνθηκών διαστημικού καιρού, το οποίο θα σχεδιαστεί με γνώμονα τις απαιτήσεις της διαστημικής βιομηχανίας και θα παρέχει δείκτες επικινδυνότητας της σωματιδιακής ακτινοβολίας που απειλεί διαστημικές υποδομές. Οι δείκτες θα είναι δημόσια διαθέσιμοι και θα ενημερώνονται σε σχεδόν πραγματικό χρόνο. Η Υπηρεσία αυτή θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ασφάλειας των παγκόσμιων διαστημικών πόρων, και θα συντελέσει στην εξοικονόμηση αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως ανά δεκαετία.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Η Ιστορία της Εργασίας και η βιομηχανική ευρωπαϊκή κληρονομιά στο νέο αφιέρωμα της Europeana “Europe at Work”

Η Ιστορία της Εργασίας και η βιομηχανική ευρωπαϊκή κληρονομιά στο νέο αφιέρωμα της Europeana “Europe at Work”

Ο εργασιακός κόσμος στις μέρες μας είναι κατά μεγάλο βαθμό προϊόν των εξελίξεων, ζυμώσεων και μεταρρυθμίσεων που έφερε η βιομηχανική επανάσταση. Με αφορμή τον σύγχρονο επαναπροσδιορισμό του νοήματος της εργασίας, η Europeana, η ευρωπαϊκή ψηφιακή βιβλιοθήκη, ξεκινά μια σεζόν-αφιέρωμα στην Ιστορία της Εργασίας.

TOURISMED: Εργαλεία και μελέτες για τον αλιευτικό τουρισμό

TOURISMED: Εργαλεία και μελέτες για τον αλιευτικό τουρισμό

Στα πλαίσια του προγράμματος TOURISMED για την ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού και τη βιωσιμότητά του μέσω ορθών πρακτικών, σας ενημερώνουμε ότι εδώ μπορείτε να βρείτε:

  • Tο επιχειρηματικό μοντέλο αλιευτικού τουρισμού για τους Έλληνες αλιείς και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς.
  • Συστάσεις για τον αλιευτικό τουρισμό στην Ελλάδα
  • Το νόμο για τον αλιευτικό τουρισμό στην Ελλάδα

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλατφόρμα TOURISMED είναι ελεύθερα προσβάσιμη για όλους τους αλιείς που επιθυμούν να καταχωρήσουν τα στοιχεία τους και τις διαδρομές τους. Στο link resources/ χρήσιμες πληροφορίες υπάρχει οδηγός καταχώρησης νέων στοιχείων. Η πλατφόρμα προωθείται σε όλες τις χώρες του προγράμματος, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Κύπρος και Αλβανία.

Αυτόματα καταχωρούνται οι ενδιαφερόμενοι και στην εφαρμογή για έξυπνες συσκευές και κινητά τηλέφωνα, όπως αναπτύχθηκε από την κοινοπραξία TOURISMED. Η εφαρμογή είναι προσβάσιμη από το  https://play.google.com/ με την αναζήτηση του όρου “Fishing Tourism”.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε με τον , Επιστημονικό Υπεύθυνο του Προγράμματος.

Το έργο TOURISMED είναι έργο INTERREG MED και χρηματοδοτείται κατά 85% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα από το Ταμείο ΕΤΠΑ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης)/ERDF (European Regional Development Fund) και κατά 15% από εθνικούς πόρους (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων).

Δημόσια παρουσίαση του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας στην Καρδιολογία και στην Πρόληψη του Νεανικού Αιφνιδίου Θανάτου

Δημόσια παρουσίαση του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας στην Καρδιολογία και στην Πρόληψη του Νεανικού Αιφνιδίου Θανάτου

Η πρώτη δημόσια εκδήλωση της εμβληματικής δράσης «Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας στην Καρδιολογία και στην Πρόληψη του Νεανικού Αιφνιδίου Θανάτου» πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 2 Απριλίου 2019, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, με την παρουσία διακεκριμένων επιστημόνων και εκπροσώπων ερευνητικών φορέων. Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Τομέας Έρευνας και Καινοτομίας του ΥΠΠΕΘ, η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) και το Υπουργείο Υγείας.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα, οργανώνεται Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας στην Καρδιολογία και στην Πρόληψη του Νεανικού Αιφνιδίου Θανάτου, το οποίο πέρα από την άμεση στόχευση στον πυρήνα του νεανικού αιφνιδίου θανάτου, χρησιμοποιώντας τις εξελίξεις στη γενετική και στην πολυπαραμετρική προσέγγιση των νοσημάτων, θα δημιουργήσει μια Εθνική Τράπεζα Πληροφοριών με κλινικογενετικές συσχετίσεις για τα νοσήματα αυτά, που θα αποτελέσει τη βάση για εξατομικευμένη προσέγγιση των καρδιολογικών νοσημάτων στο εγγύς μέλλον.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Διαλέξεις για την ιστορία και τεχνολογία των ελληνικών μύλων, από το Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ

Διαλέξεις για την ιστορία και τεχνολογία των ελληνικών μύλων, από το Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ

Ένας νέος κύκλος 4 διαλέξεων με θέμα «Ιστορία, Τεχνολογία, Τεκμηρίωση: Ελληνικοί Μύλοι» εγκαινιάζεται στις 2 Απριλίου, στην Αθήνα, από το Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης (ΙΦΕ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) με τη συνεργασία της ελληνικής oμάδας της International Molinological Society (TIMS) και του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ).

Οι διαλέξεις αυτές απευθύνονται σε φοιτητές και φοιτήτριες όλων των βαθμίδων αλλά και σε όλους και όλες που ενδιαφέρονται για την ιστορία των μύλων και ο στόχος τους είναι διττός: να ενισχύσουν το ενδιαφέρον του κοινού για την ιστορία της παραδοσιακής τεχνολογίας, ανοίγοντας έναν διάλογο των ειδικών στην ιστορία των μύλων με την κοινότητα των ιστορικών της τεχνολογίας και να γνωρίσει η ερευνητική κοινότητα το πολύτιμο έργο των μελών της ελληνικής ομάδας της International Molinological Society και να διερευνηθούν οι δυνατότητες βέλτιστης τεκμηρίωσης αυτού του έργου.

Οι διαλέξεις θα λάβουν χώρα στις αίθουσες Διδασκαλίας Τμήματος ΙΦΕ, Πανεπιστημιούπολη ΕΚΠΑ, από τις 18.00 – 20.00

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Τεχνολογικά επιτεύγματα του κινεζικού πολιτισμού σε νέα έκθεση στο ΝΟΗΣΙΣ

Τεχνολογικά επιτεύγματα του κινεζικού πολιτισμού σε νέα έκθεση στο ΝΟΗΣΙΣ

Μερικές από τις σημαντικότερες κινεζικές εφευρέσεις πρόκειται να παρουσιαστούν στην έκθεση «Αρχαία Κινέζικη Επιστήμη και Τεχνολογία» που εγκαινιάζεται στο ΝΟΗΣΙΣ το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου. Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πεκίνου και θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι τις 6 Ιουνίου 2019.
Ο πρώτος σεισμογράφος του κόσμου που κατασκευάστηκε το 132 μ.Χ , ένα κινεζικό άροτρο που δημιουργήθηκε πριν από 5.000 χρόνια και μία από τις αρχαιότερες χειράμαξες του κόσμου, είναι μερικά μόνο από τα εκθέματα που αναμένεται να ταξιδέψουν το κοινό στις απαρχές του παγκόσμιου πολιτισμού, στην Αρχαία Κινέζικη Επιστήμη και Τεχνολογία.
Πιο συγκεκριμένα, στην έκθεση περιλαμβάνονται μερικά από τα πιο αξιοθαύμαστα τεχνολογικά επιτεύγματα του κινεζικού πολιτισμού, ενός από τους αρχαιότερους στον κόσμο, που αφορούν σε διάφορα γνωστικά πεδία, όπως μαθηματικά, φυσική, χημεία, βιολογία, ιατρική, μηχανολογία, αστρονομία κ.ά.
Η έκθεση που θα εγκαινιαστεί στις 29/9/2018, θα διαρκέσει μέχρι τις 30/6/2019.
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Οι πολλαπλές διαστάσεις του brain drain στο επίκεντρο ημερίδας του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης στη Θεσσαλονίκη

Οι πολλαπλές διαστάσεις του brain drain στο επίκεντρο ημερίδας του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης στη Θεσσαλονίκη

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εθνικής πρωτοβουλίας «Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας» τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη και είχε ως κεντρικά θέματα την επωφελή δικτύωση των Ελλήνων σε όλο τον κόσμο, την καινοτόμο επιχειρηματικότητα και τις διαφορετικές διαστάσεις του brain drain. Η ημερίδα, την οποία συνδιοργάνωσαν το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και ο Δήμος Θεσσαλονίκης, προσέλκυσε περισσότερους από 150 συμμετέχοντες, νέους κατά κύριο λόγο, στελέχη εταιρειών, φοιτητές και πολίτες, καθώς επίσης και εκπροσώπους επιμελητηρίων και θεσμικών φορέων. Παράλληλα, την εκδήλωση παρακολούθησαν, μέσω ζωντανής σύνδεσης 4.500 Έλληνες από 20 πόλεις σε όλη την Ελλάδα και 30 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Παρακολουθείστε το video της ημερίδας με όλες τις εισηγήσεις και τη συζήτηση με Έλληνες επιχειρηματίες.
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Η δικτύωση επιχειρήσεων και επενδυτών στο επίκεντρο του 2nd Hellenic Innovation Forum 2018

Η δικτύωση επιχειρήσεων και επενδυτών στο επίκεντρο του 2nd Hellenic Innovation Forum 2018

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή καινοτόμων και νεοφυών επιχειρήσεων, καθώς και ενδιαφερόμενων επενδυτών ολοκληρώθηκε το 2nd Hellenic Innovation Forum, μια διήμερη εκδήλωση αφιερωμένη στη καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Το HIF 2018 πραγματοποιήθηκε στις 19 και 20 Ιουνίου στο Ξενοδοχείο Divani Caravel στην Αθήνα, με τιμώμενη χώρα την Ολλανδία.
Η 1η μέρα του συνεδρίου ήταν αφιερωμένη σε ομιλίες, παραδείγματα και success stories νεοφυών επιχειρήσεων ή παλαιότερων επιχειρήσεων που χρειάστηκε να τροποποιήσουν το επιχειρησιακό τους μοντέλο ώστε να προσαρμοστούν σε πιο απαιτητικά περιβάλλοντα και το έκαναν με επιτυχία. Η 2η μέρα ήταν επικεντρωμένη στη δικτύωση μεταξύ των επιχειρήσεων αλλά και των επενδυτών. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις από συνολικά 30 καινοτόμες επιχειρήσεις και ομάδες από όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Στο κοινό βρέθηκαν ενδιαφερόμενοι επενδυτές (funds, angel investors, θεσμικοί επενδυτές κ.ά) που είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις παρουσιάσεις αλλά και να συζητήσουν με τις επιχειρήσεις που έλαβαν μέρος.
Τα βίντεο με τις ομιλίες του HIF 2018 διατίθενται εδώ.
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Ημερίδα για την πολιτιστική κληρονομιά ως πηγή βιώσιμης ανάπτυξης

Ημερίδα για την πολιτιστική κληρονομιά ως πηγή βιώσιμης ανάπτυξης

Τη Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018 στο Κεντρικό Κτήριο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσιάσθηκαν τα αποτελέσματα του InHeriT, ενός τριετούς προγράμματος ERASMUS+, που στοχεύει στη διάχυση της καινοτομίας και των ορθών πρακτικών και εντάσσεται στη δραστηριότητα «Στρατηγικές Συμπράξεις» που προωθεί την ενίσχυση της καινοτομίας σε κάθε τομέα με κοινές πρωτοβουλίες πανεπιστημίων, οργανισμών και επιχειρήσεων. Στόχος του InHeriT είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την οικονομική και κοινωνική αξία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και τον καίριο ρόλο της στη δημιουργία τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης, συμβάλλοντας, έτσι, στην οικοδόμηση μιας «έξυπνης, βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς οικονομίας» στην Ευρώπη με υψηλά επίπεδα απασχόλησης, παραγωγικότητας και κοινωνικής συνοχής.
Οι εταίροι του InHeriT είναι τέσσερα πανεπιστήμια, η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης (συντονιστής), ο Τομέας Ανάπτυξης και Διεθνούς Οικονομικής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, το Business School του Πανεπιστημίου Middlesex του Λονδίνου και η Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, Κύπρος, καθώς και τρία κοινωφελή ιδρύματα, το Μανιατάκειον Ίδρυμα, το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, Χανιά, και το Fondazione Flaminia, Ραβέννα, Ιταλία. Το πρόγραμμα κάνει πράξη τη διεπιστημονική προσέγγιση, όπως συμβαίνει στα περισσότερα Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Το πρόγραμμα ενώνει τις προσπάθειες επτά φορέων από τέσσερις χώρες με τελείως διαφορετική επιστημονική και διοικητική αφετηρία για να μελετήσουν την αρμονική σύζευξη αρχιτεκτονικής πολιτιστικής κληρονομιάς και βιώσιμης ανάπτυξης.
Το κεντρικό αποτέλεσμα του προγράμματος είναι ένα πενθήμερο σεμινάριο που απευθύνεται προς το ευρύ κοινό με τίτλο «Η Πολιτιστική Κληρονομιά ως Πηγή Βιώσιμης Ανάπτυξης». Το σεμινάριο αναπτύχθηκε και βελτιώθηκε από όλους τους εταίρους του προγράμματος σε διαδοχικές συναντήσεις στο Λονδίνο, τη Ραβέννα, τη Μεσσηνία, την Πάφο και τα Χανιά. Το υλικό είναι διαθέσιμο δημόσια (public domain) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα σε εκπαιδευτικές δράσεις μιας ή περισσότερων ημερών από φορείς και ιδρύματα. Τα διάφορα αποτελέσματα και πνευματικά προϊόντα του προγράμματος (συνέδρια, βιβλία, εκπαιδευτικοί οδηγοί, χαρτογράφηση πολιτιστικού κεφαλαίου σε τρείς περιοχές, εκθέσεις αρχιτεκτονικών έργων φοιτητών, πλατφόρμα επιχειρηματικότητας στον πολιτισμό, κ.λπ.) έχουν ετοιμασθεί ως υλικό και ως εκπαιδευτικά βοηθήματα για το σεμινάριο αυτό. Όμως, ταυτόχρονα αυτά τα πνευματικά προϊόντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και αυτοτελώς για ερευνητικούς και διδακτικούς σκοπούς και σε άλλες συναφείς δραστηριότητες.
Στις τοποθετήσεις τους οι ομιλητές ανέδειξαν τη σημασία της διεπιστημονικής προσέγγισης στο πολύπλοκο αυτό θέμα με διάφορες διαστάσεις, την ιστορική, την αρχαιολογική, την αρχιτεκτονική, την κοινωνική, τονίζοντας ότι η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο για την Ελλάδα με εντυπωσιακές αναπτυξιακές δυνατότητες που παραμένει ακόμα μάλλον αναξιοποίητο. Από τη συζήτηση προέκυψε ότι στις σύγχρονες αντιλήψεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη η πολιτιστική κληρονομιά αναγνωρίζεται ταυτόχρονα ως ατμομηχανή, αλλά και ως καταλύτης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, όπου προστασία και χρήση μπορούν να συνδυαστούν αρμονικά ως εταίροι στην αναπτυξιακή διαδικασία. Επίσης, ότι η πρόκληση για την Ελλάδα της κρίσης είναι να αξιοποιήσει το τεράστιο και μάλλον αναξιοποίητο πολιτιστικό κεφάλαιο πού έχει, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, ώστε να πετύχει βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και ανασυγκρότηση, ακολουθώντας τα επιτυχημένα παραδείγματα πολλών άλλων χωρών, ιδιαίτερα της Ιταλίας.

OpenAIRE Advance: Ένας πυλώνας του Ευρωπαϊκού Νέφους για την Ανοικτή Επιστήμη

OpenAIRE Advance: Ένας πυλώνας του Ευρωπαϊκού Νέφους για την Ανοικτή Επιστήμη

Με στόχο την υποστήριξη της Ανοικτής Επιστήμης και της Ανοικτής Πρόσβασης στα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής έρευνας, ξεκίνησε από την 1η Ιανουαρίου 2018 το ευρωπαϊκό έργο OpenAIRE Advance, το οποίο συνεχίζει την αποστολή του OpenAIRE. Η ενδυνάμωση του παραδείγματος της Ανοικτής Επιστήμης επιδιώκεται μέσω της περαιτέρω ενίσχυσης της υφιστάμενης υποδομής η οποία αποτελείται από το δίκτυο εθνικών κόμβων (National Open Access Desks/NOADs) και το δίκτυο των τεχνικών υπηρεσιών, αναδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό το OpenAIRE ως μια αξιόπιστη ηλεκτρονική υποδομή στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Νέφους για την Ανοικτή Επιστήμη (European Open Science Cloud/EOSC).
Στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη και η υποστήριξη ηλεκτρονικών υποδομών για την κάλυψη των αναγκών της επιστημονικής κοινότητας ως προς την πρόσβαση, διατήρηση και επεξεργασία ψηφιακού υλικού για την έρευνα. Παράλληλα, το έργο αποσκοπεί στην ενίσχυση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των ψηφιακών υποδομών παροχής επιστημονικών πόρων (δεδομένα, δημοσιεύσεις κ.λπ.) για την έρευνα, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στην νέα αυτή περίοδο, ο ρόλος των NOADs (τα οποία αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του OpenAIRE θα ενισχυθεί περαιτέρω, με στόχο να αυξηθεί η παρουσία τους σε εθνικό επίπεδο και να αναπτυχθούν οι δεξιότητές τους, προκειμένου να αποτελέσουν κεντρικούς δρώντες στα εθνικά οικοσυστήματα Ανοικτής Επιστήμης.
Η προβλεπόμενη συνεργασία με τις δράσεις Elixir-Gr, DARIAH-DE και EPOS-IT θα δημιουργήσει γέφυρες συνεργασίας, μέσω της προσέγγισης «η Ανοικτή Επιστήμη ως υπηρεσία».
Τέλος, το OpenAIRE αναμένεται να ενισχύσει τον διεθνή ρόλο του μέσω της διεύρυνσης των συνεργασιών του με τη Λατινική Αμερική, την Ιαπωνία, τον Καναδά και την Αφρική.
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Επιλέγουμε Ελλάδα χτίζοντας Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας

Στο πλαίσιο των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών που σχεδίασε το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης (ΥΟΑ) σε συνεργασία με άλλα υπουργεία, η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων (ΓΓΣΙΕ) και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (EKT) συνήψαν προγραμματική συμφωνία και δρομολόγησαν συγκεκριμένες ενέργειες και δράσεις στην κατεύθυνση της διασύνδεσης και συνεργασίας των Ελλήνων επιστημόνων. 

Παρουσίαση της έκθεσης με τίτλο «Μια νεανική αρχαιολογική συλλογή: από τη Λευκωσία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών»

Παρουσίαση της έκθεσης με τίτλο «Μια νεανική αρχαιολογική συλλογή: από τη Λευκωσία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών»

Η πρώτη επίσημη παρουσίαση της έκθεσης με τίτλο «Μια νεανική αρχαιολογική συλλογή: από τη Λευκωσία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών» πραγματοποιήθηκε στην Φιλοσοφική Σχολή, στο Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής κ. Α.-Μ. Δημόπουλος, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, κ. Α. Π. Λεβέντης και το μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος κ. Γ. Α. Δαυίδ, ο οποίος διαχρονικά υποστηρίζει δραστηριότητες του Μουσείου Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, καθώς και του Πανεπιστημίου Αθηνών γενικότερα.

Η νέα συλλογή Αρχαίων Κυπριακών Αγγείων δωρίστηκε στο Μουσείο από τον Ομότιμο Καθηγητή του ΕΚΠΑ κ. Πασχάλη Κιτρομηλίδη.

Το Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης είναι ένας αξιόλογος θεσμός μελέτης της ελληνικής τέχνης από την προϊστορική αρχαιότητα. Ανάμεσα στις 11 Συλλογές του, περιλαμβάνεται η συλλογή αρχαίας Κυπριακής Κεραμικής ως μόνιμο δάνειο του Κυπριακού Μουσείου από το 1994.

Ο Πρύτανης, καθηγητής κ. Δημόπουλος, κατά την προσφώνησή του αναφέρθηκε στη σημασία της Συλλογής, στην προσφορά του Μουσείου Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του ΕΚΠΑ και ευχαρίστησε, μεταξύ άλλων, τους εκπροσώπους του Ιδρύματος Λεβέντη για τη συνεισφορά του Ιδρύματος στην έκθεση αυτής της συλλογής, αλλά και για τις χορηγίες που έχουν προσφέρει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, συμβάλλοντας στην καλλιέργεια της ελληνικής παιδείας και στη συντήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.

Ημερίδα με θέμα "Η ψηφιοποίηση στον τομέα του πολιτισμού και το Πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη"

Ημερίδα με θέμα "Η ψηφιοποίηση στον τομέα του πολιτισμού και το Πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη"

Στην Ημερίδα, στην οποία θα συμμετέχει και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, θα παρουσιαστούν οι χρηματοδοτικές δυνατότητες και οι προτεραιότητες του Προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη», με ιδιαίτερη αναφορά σε θέματα και βέλτιστες πρακτικές ψηφιοποίησης. 

H συγγραφέας Mariana Mazzucato στην Ελλάδα για την παρουσίαση του βιβλίου της "Το επιχειρηματικό κράτος"

H συγγραφέας Mariana Mazzucato στην Ελλάδα για την παρουσίαση του βιβλίου της "Το επιχειρηματικό κράτος"

Η συγγραφέας και καθηγήτρια οικονομικών Mariana Mazzucato θα βρίσκεται στην Ελλάδα για την παρουσίαση του βιβλίου της "Το επιχειρηματικό κράτος – Ανατρέποντας μύθους" σε εκδήλωση που πραγματοποιείται στις 19 Μαΐου (19.30) στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα). Η εκδήλωση διοργανώνεται από τις Εκδόσεις Κριτική και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (EKT).

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS