Τη Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018 στο Κεντρικό Κτήριο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσιάσθηκαν τα αποτελέσματα του InHeriT, ενός τριετούς προγράμματος ERASMUS+, που στοχεύει στη διάχυση της καινοτομίας και των ορθών πρακτικών και εντάσσεται στη δραστηριότητα «Στρατηγικές Συμπράξεις» που προωθεί την ενίσχυση της καινοτομίας σε κάθε τομέα με κοινές πρωτοβουλίες πανεπιστημίων, οργανισμών και επιχειρήσεων. Στόχος του InHeriT είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την οικονομική και κοινωνική αξία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και τον καίριο ρόλο της στη δημιουργία τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης, συμβάλλοντας, έτσι, στην οικοδόμηση μιας «έξυπνης, βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς οικονομίας» στην Ευρώπη με υψηλά επίπεδα απασχόλησης, παραγωγικότητας και κοινωνικής συνοχής.
Οι εταίροι του InHeriT είναι τέσσερα πανεπιστήμια, η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης (συντονιστής), ο Τομέας Ανάπτυξης και Διεθνούς Οικονομικής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, το Business School του Πανεπιστημίου Middlesex του Λονδίνου και η Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, Κύπρος, καθώς και τρία κοινωφελή ιδρύματα, το Μανιατάκειον Ίδρυμα, το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, Χανιά, και το Fondazione Flaminia, Ραβέννα, Ιταλία. Το πρόγραμμα κάνει πράξη τη διεπιστημονική προσέγγιση, όπως συμβαίνει στα περισσότερα Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Το πρόγραμμα ενώνει τις προσπάθειες επτά φορέων από τέσσερις χώρες με τελείως διαφορετική επιστημονική και διοικητική αφετηρία για να μελετήσουν την αρμονική σύζευξη αρχιτεκτονικής πολιτιστικής κληρονομιάς και βιώσιμης ανάπτυξης.
Το κεντρικό αποτέλεσμα του προγράμματος είναι ένα πενθήμερο σεμινάριο που απευθύνεται προς το ευρύ κοινό με τίτλο «Η Πολιτιστική Κληρονομιά ως Πηγή Βιώσιμης Ανάπτυξης». Το σεμινάριο αναπτύχθηκε και βελτιώθηκε από όλους τους εταίρους του προγράμματος σε διαδοχικές συναντήσεις στο Λονδίνο, τη Ραβέννα, τη Μεσσηνία, την Πάφο και τα Χανιά. Το υλικό είναι διαθέσιμο δημόσια (public domain) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα σε εκπαιδευτικές δράσεις μιας ή περισσότερων ημερών από φορείς και ιδρύματα. Τα διάφορα αποτελέσματα και πνευματικά προϊόντα του προγράμματος (συνέδρια, βιβλία, εκπαιδευτικοί οδηγοί, χαρτογράφηση πολιτιστικού κεφαλαίου σε τρείς περιοχές, εκθέσεις αρχιτεκτονικών έργων φοιτητών, πλατφόρμα επιχειρηματικότητας στον πολιτισμό, κ.λπ.) έχουν ετοιμασθεί ως υλικό και ως εκπαιδευτικά βοηθήματα για το σεμινάριο αυτό. Όμως, ταυτόχρονα αυτά τα πνευματικά προϊόντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και αυτοτελώς για ερευνητικούς και διδακτικούς σκοπούς και σε άλλες συναφείς δραστηριότητες.
Στις τοποθετήσεις τους οι ομιλητές ανέδειξαν τη σημασία της διεπιστημονικής προσέγγισης στο πολύπλοκο αυτό θέμα με διάφορες διαστάσεις, την ιστορική, την αρχαιολογική, την αρχιτεκτονική, την κοινωνική, τονίζοντας ότι η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο για την Ελλάδα με εντυπωσιακές αναπτυξιακές δυνατότητες που παραμένει ακόμα μάλλον αναξιοποίητο. Από τη συζήτηση προέκυψε ότι στις σύγχρονες αντιλήψεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη η πολιτιστική κληρονομιά αναγνωρίζεται ταυτόχρονα ως ατμομηχανή, αλλά και ως καταλύτης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, όπου προστασία και χρήση μπορούν να συνδυαστούν αρμονικά ως εταίροι στην αναπτυξιακή διαδικασία. Επίσης, ότι η πρόκληση για την Ελλάδα της κρίσης είναι να αξιοποιήσει το τεράστιο και μάλλον αναξιοποίητο πολιτιστικό κεφάλαιο πού έχει, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, ώστε να πετύχει βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και ανασυγκρότηση, ακολουθώντας τα επιτυχημένα παραδείγματα πολλών άλλων χωρών, ιδιαίτερα της Ιταλίας.