Ημέρες Καινοτομίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Ημέρες Καινοτομίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) και η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διοργανώνουν για δεύτερη χρονιά την εκδήλωση «Ημέρες Καινοτομίας». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 4 Νοεμβρίου 2019 στους χώρους του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο και απευθύνεται σε φοιτητές των Σχολών Υγείας, Επιστημών Φυσικής Αγωγής, Αθλητισμού και Διαιτολογίας, Οικονομίας και Διοίκησης και της Πολυτεχνικής Σχολής.

Ομάδες φοιτητών που εξερευνούν την «έξυπνη υγεία» θα εξοπλιστούν με τη δοκιμασμένη, συστηματική προσέγγιση του MIT στην Καινοτόμο Επιχειρηματικότητα, ή αλλιώς την Πειθαρχημένη Επιχειρηματικότητα, από τον πιστοποιημένο διδάσκοντα της μεθόδου από το ΜΙΤ και βραβευμένο ειδικό στην εταιρική καινοτομία Δρ Φώτη Φιλιππόπουλο (Curious, Inc.) και θα διαγωνιστούν στην παραγωγή επιχειρηματικών ιδεών. 

Στη διάρκεια του σεμιναρίου οι ομάδες θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ριζικές βελτιώσεις στις παρουσιάσεις των ιδεών τους (pitch decks) και να εφαρμόσουν τις προδιαγραφές του MIT ώστε να αυξήσουν τις πιθανότητες να προσελκύσουν δυνητικούς επενδυτές στο μέλλον και να προβάλουν την καινοτομία τους.

Τέλος, θα υπάρξει αξιολόγηση των παρουσιάσεων και των καινοτόμων ιδεών των ομάδων από πάνελ ειδικών στο οποίο θα συμμετέχουν και οι διοργανωτές. Η νικήτρια ομάδα θα προκριθεί στον τελικό διαγωνισμό των «Innovation Days» που θα διεξαχθεί την 1η Δεκεμβρίου 2019 στο Παρίσι.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.  

Ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού έργου LIFE GreenYourMove και τελικά αποτελέσματα

Ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού έργου LIFE GreenYourMove και τελικά αποτελέσματα

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE GreenYourMove έχει ως στόχο την ανάπτυξη ενός πλοηγού που προωθεί τη χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και ταυτόχρονα ελαχιστοποιεί τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου. Ο πλοηγός, που δίνει με έναν εύχρηστο και γρήγορο τρόπο τα βέλτιστα δρομολόγια των δημοσίων μέσων μεταφοράς από ένα σημείο σε ένα άλλο, έχει ως στόχο τη μείωση των παραγόμενων αερίων ρύπων, αλλά και την ελαχιστοποίηση του χρόνου μεταφοράς των επιβατών. Για την εύρεση της βέλτιστης διαδρομής ο πλοηγός χρησιμοποιεί συνδυασμό ευρετικών και αναλυτικών προσεγγίσεων ενώ στα πλαίσια δημιουργίας του αναπτύχθηκε ένα νέο μοντέλο υπολογισμού αερίων ρύπων από μέσα μεταφοράς.

Το έργο LIFE GreenYourMove έφτασε στο τέλος του. Από την έναρξή του, το 2015, η ομάδα του έργου κατόρθωσε να δημιουργήσει έναν πανευρωπαϊκό πλοηγό ταξιδιού που παράγει τις περιβαλλοντικά φιλικότερες διαδρομές για τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Σήμερα, ο πλοηγός είναι διαθέσιμος στην Ελλάδα, την Τσεχία, τη Σλοβακία, την Κύπρο, τη Δανία, την Εσθονία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, τη Σλοβενία, τη Σουηδία και την Ελβετία.

Επιπλέον, στα πλαίσια του έργου αναπτύχθηκε μια διαδικασία επαναπροσδιορισμού ωρολογίων προγραμμάτων δρομολογίων των παρόχων μέσων μαζικής μεταφοράς, με στόχο τη μείωση του χρόνου αναμονής των επιβατών στους ενδιάμεσους κόμβους κατά τη μετακίνηση με περισσότερα από ένα μέσα. Η διαδικασία αυτή εφαρμόστηκε στο ελληνικό δίκτυο δημόσιων συγκοινωνιών, με αποτέλεσμα τη μέση μείωση του χρόνου αναμονής κατά 4,91%.

Στόχος του πλοηγού GreenYourMove είναι να ενθαρρύνει τους οδηγούς αυτοκινήτων να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και να μειώσουν τη χρήση επιβατικών αυτοκινήτων. Κάθε άτομο που μετακινείται με δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς δεν συμβάλλει στην παραγωγή διοξειδίου, δεδομένου πως ένα μέσο μαζικής μεταφοράς θα κινούνταν ούτως ή άλλως στην ίδια διαδρομή με ή χωρίς τον πρόσθετο επιβάτη. Από την έναρξη του πλοηγού GreenYourMove, έχουν εξοικονομηθεί 1,17 Mt διοξειδίου μέσω της αύξησης της χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς. Αυτό επιτεύχθηκε επικοινωνώντας στους επιβάτες τις φιλικότερες προς το περιβάλλον διαδρομές που παράγει ο πλοηγός και ευαισθητοποιώντας τους σχετικά με την σημασία των περιβαλλοντικά φιλικών μεταφορών. Η σημαντικότητα των στόχων του έργου και η επίδρασή τους στην ποιότητα του αέρα έχουν γνωστοποιηθεί μέσω διαφόρων καναλιών επικοινωνίας (ιστότοπος έργου, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πίνακες ανακοινώσεων, φυλλάδια, δελτία τύπου, communication flashes, ενημερωτικά δελτία, βίντεο, επιστημονικές δημοσιεύσεις) και δραστηριοτήτων (ημερίδες, καμπάνιες ευαισθητοποίησης, συμμετοχή σε συνέδρια, σεμινάρια και εκδηλώσεις, δικτύωση με τους μεταφορείς, άμεσες δραστηριότητες προώθησης). Η ανταπόκριση των επιβατών ήταν αξιοσημείωτη.

Από την έναρξη του πλοηγού GreenYourMove τον Αύγουστο του 2018, έχουν διεκπεραιωθεί περισσότερα από 25.000 αιτήματα δρομολόγησης. Περισσότεροι από 8.000 χρήστες από όλο τον κόσμο έχουν επισκεφθεί τον πλοηγό. Επιπλέον, οι εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα που αναπτύχθηκαν έχουν εγκατασταθεί σε περισσότερες από 3.500 συσκευές.

Η Έκθεση Layman’s του έργου LIFE GreenYourMove διατίθεται στα Αγγλικά, Ελληνικά, Τσέχικα και Σλοβάκικα και μπορείτε να την βρείτε στην ιστοσελίδα του έργου στην ενότητα «’Εκθεση Layman’s».

Το LIFE GreenYourMove (GYM) συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό τον άξονα για το περιβάλλον - LIFE14 ENV/GR/000611, το πράσινο ταμείο και την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Πρόκειται για συνεργασία συνολικά 6 εταίρων από την Ελλάδα (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, AVMap GIS A.E., ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. και ΕΜΙΣΙΑ Α.Ε), την Τσεχία (CHAPSspol. s.r.o.) και την Σλοβακία (INPROP) υπό το συντονισμό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ελληνική εταιρεία διακρίθηκε σε πρόγραμμα του EIT Health για την ενίσχυση της καινοτομίας

Ελληνική εταιρεία διακρίθηκε σε πρόγραμμα του EIT Health για την ενίσχυση της καινοτομίας

Μία ελληνική πρόταση θα λάβει καθοδήγηση και χρηματοδότηση ύψους 75.000 ευρώ από το EIT Health, μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για την ενίσχυση της καινοτομίας στον τομέα της υγείας. Συγκεκριμένα, η πρόταση αφορά ψηφιακή εφαρμογή που προβλέπει σοβαρά περιστατικά σε ασθενείς που εμφανίζουν το σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών (OHSS). Η εφαρμογή για κινητά PredictOHSS θα αντιμετωπίσει την ανάγκη των κλινικών χειρουργών για εξατομικευμένη πρόβλεψη βάσει του προφίλ κάθε ασθενούς.

Πραγματοποιήθηκε η αναβάθμιση της πλατφόρμας του έργου GreenYourMove – Παρουσία στην ΔΕΘ

Πραγματοποιήθηκε η αναβάθμιση της πλατφόρμας του έργου GreenYourMove – Παρουσία στην ΔΕΘ

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE GreenYourMove έχει ως στόχο την ανάπτυξη ενός πλοηγού που προωθεί τη χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και ταυτόχρονα ελαχιστοποιεί τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου. Ο πλοηγός, που δίνει με έναν εύχρηστο και γρήγορο τρόπο τα βέλτιστα δρομολόγια των δημοσίων μέσων μεταφοράς από ένα σημείο σε ένα άλλο και έχει ως στόχο τη μείωση των παραγόμενων αερίων ρύπων αλλά και την ελαχιστοποίηση του χρόνου μεταφοράς των επιβατών. Για την εύρεση της βέλτιστης διαδρομής ο πλοηγός χρησιμοποιεί συνδυασμό ευρετικών και αναλυτικών προσεγγίσεων ενώ στα πλαίσια δημιουργίας του αναπτύχθηκε ένα νέο μοντέλο υπολογισμού αερίων ρύπων από μέσα μεταφοράς.

Galileo Masters 2019 & Copernicus Masters 2019

Galileo Masters 2019 & Copernicus Masters 2019

Ο μεγαλύτερος διαγωνισμός Διαστημικών Εφαρμογών της ΕΕ βραβεύει λύσεις σε υπηρεσίες θέσης και δορυφορικής πλοήγησης - Galileo Master

H Ευρωπαϊκή Υπηρεσία δορυφορικών συστημάτων πλοήγησης - GNSS (GSA), η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA), το Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής (DLR) η εταιρεία AZO και το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Μεταφορών και Ψηφιακών Υποδομών (BMVI), συνεργάζονται  με την ερευνητική μονάδα SenseLab-Space Informatics του Πολυτεχνείου Κρήτης ως περιφερειακό εταίρο του διαγωνισμού Galileo Masters (Greece Challenge) επιδιώκοντας να ενισχύσουν την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται ή/και αξιοποιούν συστήματα δορυφορικού εντοπισμού GNSS.

Ο διαγωνισμός καινοτομίας Galileo Masters διοργανώνεται σε ετήσια βάση και βραβεύει τις καλύτερες υπηρεσίες, προϊόντα, και επιχειρηματικές ιδέες που αξιοποιούν δορυφορικά συστήματα προσδιορισμού θέσης στην καθημερινότητα (https://www.galileo-masters.eu/prize/greece/). Στόχος του Galileo Masters είναι η υποστήριξη προτάσεων με απώτατο στόχο την επιχειρηματική αξιοποίηση του προϊόντος ή υπηρεσίας με  βραβεία συνολικής αξίας άνω του 1 εκατομμυρίου Ευρώ σε περισσότερες από 18 κατηγορίες προκλήσεων.

Για υποβολή επισκεφθείτε τον ιστότοπο

 

Ο μεγαλύτερος διαγωνισμός Διαστημικών Εφαρμογών της ΕΕ βραβεύει λύσεις στην παρακολούθηση της Γης - Copernicus Masters

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA), το Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής (DLR) η εταιρεία AZO, η AIRBUS και το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Μεταφορών και Ψηφιακών Υποδομών (BMVI), συνεργάζονται  με την ερευνητική μονάδα SenseLab-Space Informatics του Πολυτεχνείου Κρήτης ως περιφερειακό εταίρο του διαγωνισμού Copernicus Masters επιδιώκοντας να ενισχύσουν δραστηριότητες που αξιοποιούν δορυφορικά συστήματα και προϊόντα παρακολούθησης της Γης μέσω Τηλεπισκόπησης.

To Copernicus Masters είναι ένας διεθνής διαγωνισμός που απονέμει βραβεία σε καινοτόμες λύσεις, εξελίξεις και ιδέες για τις επιχειρήσεις και την κοινωνία που βασίζονται σε δεδομένα δορυφορικής Τηλεπισκόπησης. Ο μεγάλος όγκος δεδομένων (Big data) που παράγονται από την παρατήρηση της Γης παρέχουν τεράστιες δυνατότητες για τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών της καθημερινότητας. Από το 2011 συμμετέχουν σχεδόν 3.300 συμμετέχοντες με βραβεία αξίας πάνω των 4,3 εκατομμύριων ευρώ.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο συμμετοχής και το εύρος των βραβείων, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα.

Έρχεται το ICT Proposers’ Day 2019 τον Σεπτέμβριο στο Ελσίνκι

Έρχεται το ICT Proposers’ Day 2019 τον Σεπτέμβριο στο Ελσίνκι

Το διήμερο 19-20 Σεπτεμβρίου 2019 πραγματοποιείται στο Ελσίνκι της Φινλανδίας το ICT Proposers’ Day 2019. Πρόκειται για ένα γεγονός διεθνούς εμβέλειας στον κλάδο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Στο πλαίσιο της διημερίδας, το δίκτυο Ideal-ist και το Enterprise Europe Network συνδιοργανώνουν Εκδήλωση Δικτύωσης (Brokerage Event) για επιχειρήσεις και ερευνητές που δραστηριοποιούνται στις ΤΠΕ. Οι συμμετέχοντες μπορούν να συναντηθούν και να συνεργαστούν με εκπροσώπους από την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, με υπεύθυνους άσκησης πολιτικής καθώς και με εκπροσώπους επιχειρήσεων.

Horizon Impact Award: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβραβεύει ερευνητικά έργα που αλλάζουν τον κόσμο προς το καλύτερο

Horizon Impact Award: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβραβεύει ερευνητικά έργα που αλλάζουν τον κόσμο προς το καλύτερο

Ένα νέο βραβείο εγκαινιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το Horizon Impact Award είναι αφιερωμένο σε ερευνητικά έργα που χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΕ, τα αποτελέσματα των οποίων έχουν ευρεία κοινωνική επίδραση. Το βραβείο αναγνωρίζει και επιβραβεύει τα σημαντικότερα έργα με μετρήσιμο κοινωνικό αντίκτυπο, τα οποία διαμορφώθηκαν στο πλαίσιο του Ορίζοντα 2020, του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ και του προκατόχου του, του 7ου Προγράμματος Πλαισίου.

Το βραβείο μπορούν να διεκδικήσουν νομικές οντότητες ή φυσικά πρόσωπα που υλοποίησαν έργα τα οποία είχαν θετική επίδραση στην κοινωνία, στην οικονομία, στη διακυβέρνηση, στο περιβάλλον.

Δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να υποβληθούν online μέχρι τις 28 Μαΐου 2019.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Έρχεται ο «Ορίζοντας Ευρώπη» με 100 δισ. ευρώ για Έρευνα και Καινοτομία

Έρχεται ο «Ορίζοντας Ευρώπη» με 100 δισ. ευρώ για Έρευνα και Καινοτομία

Το πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη» θα καλύψει την περίοδο 2021-2027 και αποτελεί εξέλιξη του προγράμματος "Ορίζοντας 2020". Σε σχέση με το τρέχον πρόγραμμα χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη ευελιξία και η διαμόρφωσή του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις συνέργειες που θα προκύψουν. Μεταξύ των νέων χαρακτηριστικών του «Ορίζοντα Ευρώπη» ξεχωρίζει η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου Καινοτομίας (ΕΣΚ). Το ΕΣΚ, το οποίο βρίσκεται ήδη σε πιλοτική φάση, θα αποτελεί μια υπηρεσία ενιαίας εξυπηρέτησης, ώστε οι ανατρεπτικές και επαναστατικές καινοτομίες να μεταφερθούν από το εργαστήριο στις εμπορικές εφαρμογές και να βοηθηθούν οι νεοφυείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αναπτύξουν τις ιδέες τους σε μεγαλύτερη κλίμακα. Θα παρέχει άμεση στήριξη σε φορείς καινοτομίας μέσω δύο βασικών χρηματοδοτικών μέσων, ενός για τα πρώτα στάδια και ενός άλλου για την ανάπτυξη και την εμπορική προώθηση. Θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT).

Το νέο πρόγραμμα θα συνεχίσει να προωθεί την επιστημονική αριστεία μέσω του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC) και των υποτροφιών και ανταλλαγών «Marie Skłodowska-Curie» και θα επωφελείται από τις επιστημονικές συμβουλές, την τεχνική υποστήριξη και την ειδική έρευνα του Κοινού Κέντρου Ερευνών (Joint Research Centre), της υπηρεσίας της Επιτροπής για την επιστήμη και τη γνώση.

Μολονότι η Ευρώπη αντιπροσωπεύει μόλις το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού, στο έδαφός της πραγματοποιείται το 20% των παγκόσμιων επενδύσεων στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας και εκδίδεται το ένα τρίτο του συνόλου των επιστημονικών δημοσιεύσεων υψηλής ποιότητας, ενώ η Ευρώπη κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως σε βιομηχανικούς τομείς όπως τα φαρμακευτικά και τα χημικά προϊόντα, η μηχανολογία και η μόδα. Η χρηματοδότηση της ΕΕ έχει επιτρέψει σε ομάδες από διάφορες χώρες και επιστημονικούς κλάδους να συνεργαστούν και να πραγματοποιήσουν σημαντικές ανακαλύψεις, καθιστώντας την Ευρώπη ηγέτη στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Νέο πρόγραμμα του EIT Health για καινοτόμες εφαρμογές στον τομέα της υγείας

Νέο πρόγραμμα του EIT Health για καινοτόμες εφαρμογές στον τομέα της υγείας

Στο νέο πρόγραμμα του EIT Health για το 2019 «Start-ups Meet Pharma», ομάδες μεταπτυχιακών φοιτητών, μεταδιδακτορικών ερευνητών και νέων επαγγελματιών καλούνται να αναπτύξουν καινοτόμες εφαρμογές φροντίδας υγείας με την υποστήριξη κορυφαίων φαρμακευτικών εταιρειών. Αμέσως μετά την επιλογή τους στο πρόγραμμα αυτό του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (European Institute of Innovation & Technology, ΕΙΤ), οι συμμετέχοντες θα λάβουν εκπαίδευση αξίας 15.000€. Επιπλέον, μπορούν να λάβουν επιχορήγηση μέχρι 10.000€ για να καλύψουν ταξιδιωτικά έξοδα και συναφείς δαπάνες.

  • Νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) οι οποίες αναπτύσσουν ψηφιακές εφαρμογές με θετική επίδραση στους ασθενείς καλούνται να αντιμετωπίσουν πέντε προκλήσεις που θέτουν οι κορυφαίες εταιρείες της αγοράς:
  • Έγκαιρη και σωστή διάγνωση για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα
  • Πρόγραμμα υποστήριξης ασθενών με βάση την τηλεϊατρική
  • Βελτίωση της αντιμετώπισης κινητικών συμπτωμάτων ασθενών με Πάρκινσον
  • Δημιουργία πλατφόρμας μέτρησης και καταγραφής βιοδεικτών
  • Μέτρηση της υγείας του δέρματος

Η ιδανική σύνθεση της ομάδας απαιτεί έναν συνδυασμό δεξιοτήτων, όπως επιχειρηματικό πνεύμα και δυναμική ανάπτυξης προϊόντος.

Η υποβολή αιτήσεων γίνεται μέχρι τις 27 Μαρτίου 2019.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Διαγωνισμός «EU Datathon 2019» της ΕΕ για τη χρήση ανοικτών δεδομένων

Διαγωνισμός «EU Datathon 2019» της ΕΕ για τη χρήση ανοικτών δεδομένων

Η Υπηρεσία Εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνεργασία με τη ρουμανική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε την έναρξη του τρίτου ευρωπαϊκού διαγωνισμού διαχείρισης ανοικτών δεδομένων EU Datathon 2019. Στόχος του διαγωνισμού είναι να προωθήσει τη χρήση των ανοικτών και δημόσιων δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να δώσει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να παρουσιάσουν τις δεξιότητες και τις καινοτόμες ιδέες τους στον τομέα αυτό. Όσοι ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό, καλούνται να υποβάλλουν την ιδέα τους ηλεκτρονικά, μέχρις τις 24 Μαρτίου 2019.

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, οι συμμετέχοντες καλούνται να αναπτύξουν εφαρμογές και διαδραστικές απεικονίσεις που θα παρέχουν νέες υπηρεσίες και δυνατότητες χρήσης των δημόσιων πληροφοριών στους πολίτες, στις δημόσιες αρχές και στις επιχειρήσεις. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τουλάχιστον ένα σύνολο δεδομένων που προέρχεται από τα όργανα και τους οργανισμούς της ΕΕ ή/και από τους διεθνείς εταίρους του διαγωνισμού και θα μπορούν να συνδέουν τα εν λόγω δεδομένα με άλλα σύνολα δεδομένων.

Η ανακοίνωση των ομάδων που θα προεπιλεχθούν θα γίνει μέχρι τις 5 Απριλίου 2019, και στη συνέχεια αυτές οι ομάδες θα πρέπει να υποβάλουν τις τελικές προτάσεις τους μέχρι τις 7 Ιουνίου 2019. Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί με το τελικό συνέδριο στις Βρυξέλλες, στις 13 Ιουνίου 2019, όπου οι φιναλίστ θα παρουσιάσουν τα σχέδιά τους ενώπιον επιτροπής εμπειρογνωμόνων και μελών της κοινότητας δημόσιων δεδομένων.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Στην 9η θέση η Ελλάδα σε ποσοστό καινοτόμων επιχειρήσεων στην Ευρώπη την τριετία 2014-2016

Στην 9η θέση η Ελλάδα σε ποσοστό καινοτόμων επιχειρήσεων στην Ευρώπη την τριετία 2014-2016

Ανέβηκε τρεις θέσεις η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή κατάταξη σε ποσοστό καινοτόμων επιχειρήσεων την τριετία 2014-2016, σε σχέση με την προηγούμενη τριετία 2012-2014, κατακτώντας πλέον την 9η θέση. Το ποσοστό των καινοτόμων ελληνικών επιχειρήσεων ανήλθε στο 57,7%, παρουσιάζοντας άνοδο κατά 6,7 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την τριετία  2012-2014, σύμφωνα με τα στοιχεία της επίσημης στατιστικής πανευρωπαϊκής έρευνας CIS (Community Innovation Survey). Για την Ελλάδα την έρευνα πραγματοποίησε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), σε συνεργασία με την  Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). 

Μαραθώνιος εφευρετικότητας για την Υγεία και την Καινοτομία στο 1o Hacking Health Athens Hackathon

Μαραθώνιος εφευρετικότητας για την Υγεία και την Καινοτομία στο 1o Hacking Health Athens Hackathon

Ένας μαραθώνιος με θέμα την αναζήτηση καινοτόμων λύσεων για την προώθηση των ιατρικών δεδομένων και της κινητικότητας, το 1ο Hacking Health Athens Hackathon, θα διεξαχθεί από τις 8 έως και τις 10 Φεβρουαρίου, στο Κέντρο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας του ΕΒΕΑ (Αμερικής 8, Αθήνα), με διοργανωτές το eHealth Forum και το Biomimicry Greece Research & Innovation.
Το hackathon είναι ένας “μαραθώνιος εφευρετικότητας”. Απευθύνεται σε επαγγελματίες της υγείας, επιστήμονες, ασθενείς, επιχειρηματίες, μηχανικούς, σχεδιαστές, προγραμματιστές, κ.ά. οι οποίοι καλούνται να συμμετάσχουν και να δημιουργήσουν ομάδες εργασίας στη διάρκεια του 3ήμερου Hackathon με στόχο την καινοτομία στον τομέα της υγείας.
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ και εδώ

Νέο ευρωπαϊκό έργο για την αξιοποίηση των Exascale υπερ-υπολογιστικών συστημάτων με ελληνική συμμετοχή

Νέο ευρωπαϊκό έργο για την αξιοποίηση των Exascale υπερ-υπολογιστικών συστημάτων με ελληνική συμμετοχή

Σημαντικό ρόλο σε νέες εξελίξεις, σε τομείς όπως η φυσική, η ενέργεια και η επιστήμη των υλικών, έχουν πλέον οι απαιτητικές προσομοιώσεις που υλοποιούνται σε υπερυπολογιστικά συστήματα με χιλιάδες επεξεργαστικούς πυρήνες. Το νέο ευρωπαϊκό έργο EXA2PRO: Enhancing Programmability and boosting Performance Portability for Exascale Computing Systems σχεδιάζει και αναπτύσσει ένα προγραμματιστικό περιβάλλον κατάλληλο για την ανάπτυξη εφαρμογών σε Exascale υπερ-υπολογιστικά συστήματα, τα οποία αναμένεται πως θα είναι διαθέσιμα στην Ευρώπη μέσα στα επόμενα 5 έτη.

Στο πλαίσιο του έργου αναπτύσσονται εργαλεία για την αντιμετώπιση σημαντικών προκλήσεων που συναντούν οι προγραμματιστές εφαρμογών σε υπερ-υπολογιστικά συστήματα: Η ολοένα αυξανόμενη ετερογένεια σε επίπεδο συστήματος, λόγω της ευρείας χρήσης εξειδικευμένων επιταχυντών, π.χ. μονάδων επεξεργασίας γραφικών (GPUs), επαναδιαμορφούμενων αρχιτεκτονικών (FPGAs), η αντιμετώπιση και διαχείριση μόνιμων ή παροδικών σφαλμάτων, η ποιότητα του πηγαίου των εφαρμογών που αναπτύσσονται στα συστήματα αυτά είναι ζητήματα που απασχολούν έντονα τους προγραμματιστές εφαρμογών, καθώς πραγματοποιείται η μετάβαση προς τα Exascale υπερ-υπολογιστικά συστήματα.

Οι εφαρμογές που θα κάνουν χρήση του προγραμματιστικού περιβάλλοντας στο πλαίσιο του EXA2PRO και θα υλοποιηθούν στο υπερ-υπολογιστικό κέντρο Jülich, προέρχονται από τον χώρο της φυσικής υψηλών ενεργειών (LQCD), της επιστήμης υλικών (KKRnano και CO2 capture), καθώς και της ενέργειας (Metalwalls). Τα αποτελέσματα του έργου αναμένεται να έχουν σημαντική επίδραση στην επιστημονική κοινότητα και στη βιομηχανία.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις συμμετοχής στον 6ο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Καινοτόμων Γυναικών 2019

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις συμμετοχής στον 6ο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Καινοτόμων Γυναικών 2019

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στον 6ο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Καινοτόμων Γυναικών 2019 που διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σκοπό να αναδείξει την εξαιρετική δουλειά γυναικών επιχειρηματιών που καινοτομούν και έχουν φέρει τις ιδέες τους στην αγορά, αλλά και να εμπνεύσει τις επόμενες γενιές. Ο Διαγωνισμός χρηματοδοτείται από τον Ορίζοντα 2020, το Πρόγραμμα Πλαίσιο της ΕΕ για την έρευνα και τη καινοτομία.
Ο Διαγωνισμός αυτός προκύπτει από την ανάγκη που υπάρχει στην Ευρώπη για περισσότερους καινοτόμους επιχειρηματίες, ώστε να παραμείνει μια ένωση ανταγωνιστική τις επόμενες δεκαετίες αλλά να δοθεί ώθηση στην οικονομική πρόοδο.
Ο Διαγωνισμός είναι ανοικτός σε όλες τις γυναίκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (και χώρες που συνδέονται με τον Ορίζοντα 2020) που είναι ιδρύτριες ή συνιδρύτριες εταιρείας, ενεργής πριν την 1η Ιανουαρίου 2017, και έχουν εισάγει κάποια καινοτομία στην αγορά.
Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 16 Ιανουαρίου 2019. Μια ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα αξιολογήσει και θα επιλέξει τις 4 νικήτριες, ενώ τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την άνοιξη του 2019.
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Η ΕΕ χρηματοδοτεί 14 πρωτοποριακά έργα στο πλαίσιο της δράσης «Επιτάχυνση της καινοτομίας»

Η ΕΕ χρηματοδοτεί 14 πρωτοποριακά έργα στο πλαίσιο της δράσης «Επιτάχυνση της καινοτομίας»

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως θα υποστηρίξει 14 έργα υψηλού επιπέδου, επενδύοντας συνολικά 34 εκ. ευρώ, στο πλαίσιο της δράσης «Επιτάχυνση της καινοτομίας» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (EIC). Κάθε έργο θα λάβει χρηματοδότηση 2 εκ. ευρώ από τον Ορίζοντα 2020, το Πρόγραμμα της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία, με σκοπό να επιταχύνει τη διαδικασία ένταξης των καινοτομιών τους στην αγορά.
Στα 14 έργα τα οποία δικαιούνται υποστήριξη συμμετέχουν, σύμφωνα με την ΕΕ, 59 εταίροι, μεταξύ των οποίων μικρομεσαίες επιχειρήσεις, βιομηχανικοί εταίροι, πανεπιστήμια και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί από 18 χώρες.
Η δράση «Επιτάχυνση της καινοτομίας» αφορά νέα και πρωτοποριακά προϊόντα, υπηρεσίες, διαδικασίες ή επιχειρηματικά μοντέλα, με τεχνολογίες που έχουν ωριμάσει και είναι έτοιμες να βγουν στην αγορά. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι συμμετέχοντες έχουν πρόσβαση σε δωρεάν υπηρεσίες επιχειρηματικής καθοδήγησης και επιτάχυνσης.
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Η Αθήνα στις 12 πόλεις φιναλίστ για την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2018

Η Αθήνα στις 12 πόλεις φιναλίστ για την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2018

Ο Διαγωνισμός για την ανάδειξη της πιο καινοτομικής πόλης της Ευρώπης για το έτος 2018 βρίσκεται στην τελική του φάση. Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 12 πόλεις που προκρίθηκαν μαζί με τις Ώρχους (Δανία), Αμβέρσα (Βέλγιο), Μπρίστολ (Αγγλία), Γκέτεμποργκ (Σουηδία), Αμβούργο (Γερμανία), Λέουβεν (Βέλγιο), Λισαβόνα (Πορτογαλία), Μαδρίτη (Ισπανία), Τουλούζη (Γαλλία), Ούμεο (Σουηδία) και Βιέννη (Αυστρία).
Ο Διαγωνισμός, γνωστός και ως iCapital (Innovation Capital of Europe), διεξάγεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και σκοπό έχει να επιβραβεύσει τις πόλεις που έχουν δημιουργήσει τα πιο δυναμικά καινοτόμα οικοσυστήματα, προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων.
Η πόλη που θα της απονεμηθεί ο τίτλος «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2018», θα λάβει 1.000.000 ευρώ ως βραβείο, ενώ 5 ακόμα πόλεις θα λάβουν 100.000 ευρώ η κάθε μία, χρήματα τα οποία αναμένεται να αξιοποιήσουν για να βελτιώσουν περαιτέρω το οικοσύστημα καινοτομίας τους, προς όφελος των επιχειρήσεων και της ευημερίας των πολιτών.
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Workshop για τις τεχνολογίες ανοιχτού κώδικα Hypeledger και WSO2 για επιχειρηματικές εφαρμογές

Workshop για τις τεχνολογίες ανοιχτού κώδικα Hypeledger και WSO2 για επιχειρηματικές εφαρμογές

Workshop με θέμα “Hypeledger και WSO2: Open Source technologies for next-generation business applications” διοργανώνει την Τετάρτη 20 Ιουνίου ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ), σε συνεργασία με το δίκτυο Enterprise Europe Network–Hellas και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης. Ο χώρος διεξαγωγής του είναι στην αίθουσα Εκδηλώσεων του Σεράφειου Κέντρου Αθλητισμού, Πολιτισμού και Καινοτομίας του δήμου Αθηναίων (Σεράφειο 3ος όροφος).
Το Hyperledger είναι μια συνεργατική προσπάθεια ανοιχτού κώδικα που δημιουργήθηκε για να προωθήσει τις τεχνολογίες blockchain μεταξύ διαφόρων κλάδων της βιομηχανίας και των επιχειρήσεων. Πρόκειται για μια παγκόσμια συνεργασία, η οποία φιλοξενείται από το Linux Foundation και στην οποία συμμετέχουν ηγετικά στελέχη στον τομέα της χρηματοδότησης, της τραπεζικής, του Internet of Things (IoT), της αλυσίδας εφοδιασμού, των κατασκευών και της τεχνολογίας.
Στόχος του workshop για το HyperLedger είναι να παρουσιαστεί ο τρόπος με τον οποίο αυτή η τεχνολογία blockchain επόμενης γενιάς έχει προσαρμοστεί και κλιμακωθεί για επαγγελματικές εφαρμογές. Στο πλαίσιο αυτό, θα παρουσιαστούν παραδείγματα χρήσης του HyperLedger και του Ανοιχτού κώδικα σε επιχειρηματικά περιβάλλοντα, καθώς και οι σχετικές δράσεις του Linux Foundation για τις επιχειρήσεις.
Οι παρουσιάσεις θα γίνουν στην Αγγλική γλώσσα. Για τη συμμετοχή στο workshop απαιτείται να συμπληρώσετε τη φόρμα εγγραφής.
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Έρευνα για την Καινοτομία και την Οικονομία Διαμοιρασμού – Πρόσκληση για συμμετοχή

Έρευνα για την Καινοτομία και την Οικονομία Διαμοιρασμού – Πρόσκληση για συμμετοχή

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, στο πλαίσιο του Enterprise Europe Network-Hellas και ως εταίρος του συγχρηματοδοτούμενου από το COSME έργου της ΕΕ "BeShared: Embracing Innovation and Interconnection in the Sharing Economy", καλεί σχετικούς επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στην Οικονομία Διαμοιρασμού (Sharing Economy) να συμπληρώσουν ένα σύντομο ερωτηματολόγιο.
Με τον όρο οικονομία διαμοιρασμού (sharing economy) εννοούμε τον κλάδο δραστηριότητας οι οικονομικοί φορείς του οποίου (επιχειρήσεις ή μη κερδοσκοπικοί φορείς) υλοποιούν τις δραστηριότητες τους με βάση συνεργατικές πλατφόρμες που δημιουργούν μια ανοικτή αγορά για την προσωρινή χρήση αγαθών ή υπηρεσιών που παρέχονται συχνά από ιδιώτες.
Στόχος του ερωτηματολογίου είναι η χαρτογράφηση της Οικονομίας Διαμοιρασμού στην Ευρώπη και η ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζουν και τις ευκαιρίες που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν.
Η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου παίρνει λιγότερο από 10 λεπτά και οι πληροφορίες που θα αντληθούν θα αναδείξουν καίρια ζητήματα για την δυναμική και τη βιωσιμότητα του κλάδου.
Καταληκτική ημερομηνία για τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου είναι η 15η Ιουνίου 2018.Επιπλέον, γνωστοποιείται ότι, συμπληρώνοντας αυτό το ερωτηματολόγιο, οι συμμετέχοντες δίνουν τη συγκατάθεσή τους για να συμπεριληφθεί η απάντησή τους στη σχετική μελέτη, ενώ οι πληροφορίες που θα παρέχουν θα παραμείνουν εμπιστευτικές.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ και εδώ

Στην Αθήνα ο διαγωνισμός Επιχειρηματικής Καινοτομίας Get in the Ring

Στην Αθήνα ο διαγωνισμός Επιχειρηματικής Καινοτομίας Get in the Ring

Το «Get in the Ring», ένας από τους πιο γνωστούς διαγωνισμούς Επιχειρηματικής Καινοτομίας παγκοσμίως, πραγματοποιείται και στην Αθήνα. Με την ονομασία «Get In The Ring StartingUp Athens», ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 21 Μαρτίου 2018 στο νέο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων και διοργανώνεται από την Orama Group με τη συνεργασία του Europe Direct του Δήμου Αθηναίων.
Το «Get in the Ring StartingUp Athens» θα περιλαμβάνει δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος θα διαγωνιστούν οι 20 από τις καλύτερες ελληνικές startups, ώστε να προκύψουν οι 4 με την υψηλότερη βαθμολογία που θα διαγωνιστούν, στο δεύτερο μέρος, μπροστά στο κοινό και τους κριτές («judges»). Οι 20 startups που θα διαγωνιστούν αρχικά μακριά από το κοινό, θα αξιολογηθούν από επαγγελματίες που έχουν άριστη γνώση της startup επιχειρηματικότητας. Οι 4 με την υψηλότερη βαθμολογία θα χωριστούν με κλήρωση σε δύο αντίπαλα ζεύγη, τα οποία θα «μονομαχήσουν» δημόσια στο ring! Μετά τις δύο «μονομαχίες» θα οριστεί το τελικό ζεύγος, απ’ όπου θα βγει ο τελικός νικητής που θα πάει στον Παγκόσμιο Τελικό.
Η συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι δωρεάν για τις startups και η φόρμα συμμετοχής βρίσκεται εδώ.
Το «Get In The Ring» θεωρείται ένας από τους δυναμικότερους διαγωνισμούς Επιχειρηματικής Καινοτομίας παγκοσμίως ο οποίος ξεκίνησε στην Ολλανδία, ενώ φέτος στην Ελλάδα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, του Ελληνικού Συνδέσμου Νέων Επιχειρηματιών (ΕΣΥΝΕ) Αθηνών Περαιώς και Περιχώρων και της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Επιπλέον, διαθέτει και την επίσημη υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπή, του Συνδέσμου Εταιριών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ), του Startup Greece και άλλων φορέων. Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) είναι υποστηρικτής της εκδήλωσης.
Για το πρόγραμμα της εκδήλωσης πατήστε εδώ
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Περισσότερες από 1.000 επιχειρηματικές συναντήσεις σε εκδήλωση για τον τομέα των Ενεργειακών Τεχνολογιών

Περισσότερες από 1.000 επιχειρηματικές συναντήσεις σε εκδήλωση για τον τομέα των Ενεργειακών Τεχνολογιών

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Διεθνές Forum επιχειρηματικών συναντήσεων στον τομέα των Ενεργειακών Τεχνολογιών, το οποίο διοργάνωσαν τα δίκτυα C-Energy 2020 (Energy) και NUCL-EU 2020 (Euratom) των Εθνικών Σημείων Επαφής στον Ορίζοντα 2020, με την υποστήριξη του ευρωπαϊκού δικτύου Εnterprise Europe Network στις 24 Οκτωβρίου 2017 στις Βρυξέλλες (Βέλγιο). Τη συμμετοχή ελληνικών φορέων στην εκδήλωση υποστήριξε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (EKT), συντονιστής του Enterprise Europe Network-Hellas, ελληνικού κόμβου του μεγαλύτερου διεθνούς δικτύου καινοτομίας και επιχειρηματικότητας Enterprise Europe Network, και Εθνικό Σημείο Επαφής για τα προγράμματα «Ασφαλής, καθαρή και αποδοτική ενέργεια» και «Euratom» στον Ορίζοντα 2020, καθώς το Forum διοργανώθηκε και σε συνδυασμό με τις ενημερωτικές ημερίδες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παρουσίαση του νέου προγράμματος εργασίας «Ασφαλής, καθαρή και αποδοτική ενέργεια» για την περίοδο 2018-20.
Στο Forum επιχειρηματικών συναντήσεων συμμετείχαν περισσότεροι από 250 εκπρόσωποι οργανισμών από 34 χώρες, οι οποίοι πραγματοποίησαν πάνω από 1.000 συναντήσεις. Όσον αφορά στην Ελλάδα, οι οργανισμοί που συμμετείχαν ήταν 14 και πραγματοποίησαν περισσότερες από 140 συναντήσεις. Η εκδήλωση απευθυνόταν σε επιχειρήσεις και ερευνητικούς φορείς που επιδιώκουν ερευνητικές, τεχνολογικές αλλά και επιχειρηματικές συνεργασίες και έδωσε τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες φορείς να βρουν τους κατάλληλους εταίρους για διεθνή συνεργασία, στο πλαίσιο των νέων προκηρύξεων του προγράμματος εργασίας της ενέργειας και της πυρηνικής ενέργειας στο πλαίσιο της συνθήκης Euratom για τα έτη 2018-20.
Συγκεκριμένα, οι ελληνικές επιχειρήσεις και οργανισμοί που συμμετείχαν στην εκδήλωση είχαν τη δυνατότητα να διευρύνουν το δίκτυο των επαφών τους, να ανακαλύψουν καινοτόμες τεχνολογίες και προϊόντα, να ενημερωθούν για τις χρηματοδοτικές δυνατότητες του Προγράμματος Πλαίσιο της ΕΕ για την Έρευνα και την Καινοτομία "Horizon 2020", να αναζητήσουν εταίρους για την υποβολή προτάσεων στο “Horizon 2020” ή/και το κατάλληλο Ηorizon 2020 project που να ταιριάζει στο αντικείμενό τους και να πραγματοποιήσουν στοχευμένες διμερείς συναντήσεις 30 λεπτών με επιχειρήσεις, ερευνητικούς φορείς και πανεπιστήμια.
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Διάκριση συνεργασίας Καθηγητή Δημητρίου Γ. Αγγελάκη με την Google στους Κβαντικούς Προσομοιωτές

Διάκριση συνεργασίας Καθηγητή Δημητρίου Γ. Αγγελάκη με την Google στους Κβαντικούς Προσομοιωτές

Ο αναπληρωτής Καθηγητής της Σχολής ΗΜΜΥ του ΠΚ Δ. Γ. Αγγελάκης συνεργάστηκε με την Google για την υλοποίηση κβαντικών προσομοιώσεων σε πρότυπο κβαντικό επεξεργαστή. Tα ερευνητικά αποτελέσματα της συνεργασίας δημοσιεύτηκαν στο κορυφαίο περιοδικό της επιστήμης Science την 1η Δεκεμβρίου 2017 και αποτελούν σταθμό στο πεδίο.

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS