

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εκλογή σε θέση ΔΕΠ, είναι η κατοχή διδακτορικού διπλώματος συναφούς με το γνωστικό αντικείμενο της θέσης που έχει προκηρυχθεί. Περαιτέρω θα πρέπει να συντρέχουν και οι εξής προϋποθέσεις:
Εκλογή σε θέση Λέκτορα
Σύμφωνα με το άρθρο 14 παρ. 2 του Ν. 1268/82 για να εκλεγεί κάποιος σε θέση λέκτορα πρέπει να έχει τουλάχιστον:
(α) διετή εκπαιδευτική εμπειρία σε ελληνικό Α.Ε.Ι. ή ομοταγές του εξωτερικού ή αναγνωρισμένο επαγγελματικό έργο σε σχετικό επιστημονικό πεδίο ή διετή εργασία σε ερευνητικά κέντρα της χώρας ή της αλλοδαπής ή συνδυασμός των παραπάνω.
(β) δύο τουλάχιστον πρωτότυπες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά εκτός από τη διδακτορική διατριβή, είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με άλλους, οι οποίες να μπορούν να συμβάλουν στην πρόοδο της επιστήμης στο αντίστοιχο γνωστικό αντικείμενο ή διαζευκτικά, μία τουλάχιστον δημοσίευση της ίδιας ποιότητας και είτε ετήσια τουλάχιστον αυτοδύναμη διδασκαλία σε ελληνικό Α.Ε.Ι. ή ομοταγές του εξωτερικού, συμπληρωμένη κατά το χρόνο της κρίσης είτε ισόχρονο τουλάχιστον και ισοδύναμο ερευνητικό έργο σε αναγνωρισμένα ερευνητικά κέντρα της χώρας ή της αλλοδαπής.
Για την εκλογή θα συνεκτιμάται κατά πόσο το συνολικό έργο του υποψηφίου τον καθιστά ικανό για αυτοδύναμη διδασκαλία και έρευνα και παρέχει προοπτικές για παραπέρα εξέλιξή του.
Εκλογή ή εξέλιξη σε θέση Επίκουρου Καθηγητή
Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 14 παρ. 3 του Ν. 1268/82 για να εκλεγεί κάποιος σε θέση Επίκουρου Καθηγητή πρέπει να έχει τουλάχιστον:
(α) δύο χρόνια αυτοδύναμης διδασκαλίας, μετά την απόκτηση του διδακτορικού διπλώματος, στο γνωστικό αντικείμενο του Τομέα ή τουλάχιστο δύο χρόνια εργασίας σε αναγνωρισμένα ερευνητικά κέντρα της χώρας ή της αλλοδαπής ή αναγνωρισμένο επαγγελματικό έργο σε σχετικό επιστημονικό πεδίο ή συνδυασμός των παραπάνω.
(β) πρωτότυπες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά είτε αυτοδύναμες ή σε συνεργασία με άλλους ερευνητές ή πρωτότυπη επιστημονική μονογραφία πέρα από τη διδακτορική διατριβή ή συνδυασμός των παραπάνω.
Εκλογή ή εξέλιξη σε θέση Αναπληρωτή Καθηγητή
Σύμφωνα με το άρθρο 14 παρ. 4 του Ν. 1268/82 για να εκλεγεί κάποιος σε θέση Αναπληρωτή Καθηγητή πρέπει να έχει τουλάχιστον:
(α) τέσσερα χρόνια αυτοδύναμης διδασκαλίας, μετά την απόκτηση του διδακτορικού διπλώματος, στο γνωστικό αντικείμενο του Τομέα ή τουλάχιστο τέσσερα χρόνια εργασίας σε αναγνωρισμένα ερευνητικά κέντρα της χώρας ή της αλλοδαπής ή αναγνωρισμένο επαγγελματικό έργο σε σχετικό επιστημονικό πεδίο ή συνδυασμός των παραπάνω.
(β) πρωτότυπες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά από τις οποίες ένας αριθμός πρέπει να είναι αυτοδύναμες ή πρωτότυπες επιστημονικές μονογραφίες.
Εκλογή ή εξέλιξη σε θέση Καθηγητή
Σύμφωνα με το άρθρο 14 παρ. 5 του Ν. 1268/82 για να εκλεγεί κάποιος σε θέση Καθηγητή πρέπει να έχει τουλάχιστον:
(α) έξι χρόνια αυτοδύναμης διδασκαλίας, μετά την απόκτηση του διδακτορικού διπλώματος, στο γνωστικό αντικείμενο του τομέα, με τεκμηριωμένη συμβολή στη διαμόρφωση και διδασκαλία της ύλης δύο τουλάχιστον μαθημάτων ή τουλάχιστον έξι χρόνια εργασίας σε αναγνωρισμένα ερευνητικά κέντρα της χώρας ή της αλλοδαπής με τεκμηριωμένη συμβολή στην ανάπτυξη των ερευνητικών προγραμμάτων ή εκτεταμένο επαγγελματικό έργο σε σχετικό επιστημονικό πεδίο ή συνδυασμός των παραπάνω.
(β) πρωτότυπες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά από τις οποίες ένας αριθμός πρέπει να είναι αυτοδύναμες ή πρωτότυπες επιστημονικές μονογραφίες. (γ) διδακτική εμπειρία μεταπτυχιακών σπουδών συνιστάμενη στη διδασκαλία επί τριετία, τουλάχιστον, σε μεταπτυχιακά προγράμματα Πανεπιστημίων της χώρας ή της αλλοδαπής ή η επίβλεψη, με την ιδιότητα του επιβλέποντος μέλους ΔΕΠ, μιας τουλάχιστον διδακτορικής διατριβής που έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς, από την έναρξη μέχρι την περαίωσή της ή η συμμετοχή σε τριμελείς συμβουλευτικές επιτροπές δύο τουλάχιστον διδακτορικών διατριβών που έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς, από την έναρξη μέχρι την περαίωσή τους ή η διεύθυνση επί τριετία, τουλάχιστον, αναγνωρισμένων Ερευνητικών Ινστιτούτων ή τριετής τουλάχιστον θητεία σε διευθυντική θέση Διεθνών ή Ευρωπαϊκών Οργανισμών ή, προκειμένου περί υποψηφίων Καθηγητών των Ιατρικών Σχολών, η κλινική ή κλινοεργαστηριακή διεύθυνση επί πέντε τουλάχιστον έτη σε Πανεπιστημιακά νοσοκομεία ή νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ.
Λοιπά κριτήρια εκλογής ή εξέλιξης μέλους ΔΕΠ
Στις περιπτώσεις εκείνες όπου το ερευνητικό και το γενικότερο επιστημονικό έργο ενός υποψήφιου είναι υψηλής στάθμης και διεθνώς αναγνωρισμένο, ή ο υποψήφιος είναι ή διετέλεσε Καθηγητής Α.Ε.Ι της χώρας ή ομοταγούς του εξωτερικού, είναι δυνατή η εκλογή ή εξέλιξη κατά τις προηγούμενες παραγράφους χωρίς τον περιορισμό του απαιτούμενου ελάχιστου χρόνου διδασκαλίας ή εκπαιδευτικής εμπειρίας μετά από τεκμηριωμένη πρόταση της εισηγητικής επιτροπής και ανεξαρτήτως χρόνου απόκτησης των προσόντων.
Στην ειδική περίπτωση μοναδικού όμως υποψηφίου, η θεωρία και η νομολογία θεωρεί ότι εφόσον ο αιτούμενος την ανέλιξη/διορισμό πληροί όλα τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα τα οποία απαιτεί η θέση, θα πρέπει να διοριστεί στη θέση αυτή. Η ανάλυση πλήθους αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (π.χ. ΣΤΕ 3056/2002, ΣΤΕ 1329/2000, ΣΤΕ 4476/1998 κ.α.) οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η μη εκλογή ή η μη εξέλιξη ενός ατόμου σε θέση ή βαθμίδα ΔΕΠ πρέπει να οφείλεται στο γεγονός και μόνο ότι το άτομο αυτό δεν διαθέτει τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που απαιτεί ο νόμος σύμφωνα με την κρίση του εκλεκτορικού σώματος (η οποία πρέπει να είναι επαρκώς αιτιολογημένη).
Έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να απορρίπτεται η υποψηφιότητα κάποιου διότι κατά την κρίση των εκλεκτόρων “δεν είναι κατάλληλος” για την συγκεκριμένη θέση. Το ζήτημα είναι κατά πόσον μπορεί να θεωρηθεί αυτό ως αιτιολογημένη κρίση εκ μέρους των εκλεκτόρων και ποια νομική αξία ή απαξία έχει εν τέλει η κρίση αυτή. Το ζήτημα αυτό θα μας απασχολήσει στα επόμενα άρθρα, όπου και θα αναλυθεί εκτενέστερα με αναφορά στην επί μέρους νομοθεσία και νομολογία.

Ι. Καπελάρης
Δικηγόρος
|