Συγγραφέας:
Εμμανουήλ Στεφανάκης, 2010.
Τίτλος:
Γεωγραφικά Δεδομένα: Εισαγωγή στις Τεχνολογίες Συλλογής.
ISBN: 978-960-6759-53-6
http://gaiadb.hua.gr/geodata_book/
Εκδότης:
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ
Στουρνάρη 49Α, 106 82, ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ.: 210-38.45.594
FAX: 210-38.08.009
http://www.newtech-publications.gr
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Η επιτακτική ανάγκη συλλογής γεωγραφικών δεδομένων οδήγησε – από το μακρινό παρελθόν – στην ανάπτυξη κατάλληλων μεθοδολογιών και τεχνολογιών, οι οποίες εξελίχθηκαν στα σύγχρονα επιστημονικά πεδία. Αυτά ταξινομούνται σε δυο κατηγορίες, ανάλογα με τα γνωρίσματα των γεωγραφικών οντοτήτων στα οποία εστιάζουν.
Στην πρώτη κατηγορία εντάσσονται η γεωδαισία, η τοπογραφία και η φωτογραμμετρία, που καταγράφουν τα χωρικά (γεωμετρικά) γνωρίσματα των γεωγραφικών οντοτήτων, όπως τη θέση, τη μορφή, καθώς και τις χωρικές συσχετίσεις τους (π.χ., τοπολογικές σχέσεις) με άλλες οντότητες. Στη δεύτερη κατηγορία εντάσσονται η έρευνα πεδίου (απογραφή, δειγματοληψία) και η φωτοερμηνεία – τηλεπισκόπηση, που καταγράφουν τα θεματικά (μη-γεωμετρικά ή ποιοτικά) γνωρίσματα των γεωγραφικών οντοτήτων.
Στο παρόν σύγγραμμα επιχειρείται η παρουσίαση των τεχνολογιών που συνδέονται με τα επιστημονικά πεδία της πρώτης κατηγορίας. Επιπρόσθετα, παραθέτονται ορισμένα εισαγωγικά στοιχεία για την τηλεπισκόπηση, που συνδέεται στενά με την επιστήμη της φωτογραμμετρίας, καθώς και για τη χαρτομετρία, που αφορά στη συλλογή δευτερογενών χωρικών γνωρισμάτων από χαρτογραφικές αναπαραστάσεις.
Να σημειωθεί, ότι στόχος της συζήτησης είναι να γίνουν αντιληπτές οι βασικές αρχές των παραπάνω τεχνολογιών κι όχι η παρουσίαση των πρόσφατων τεχνολογικών επιτευγμάτων. Γι’ αυτά η/ο αναγνώστρια/ης παραπέμπεται σε εξειδικευμένη βιβλιογραφία και το διαδίκτυο.
Το περιεχόμενο του συγγράμματος οργανώνεται σε πέντε (5) Κεφάλαια. Το Κεφάλαιο 1 περιλαμβάνει ορισμένες γνώσεις υποβάθρου, που αφορούν στο σχήμα και το μέγεθος της γης, τις επιφάνειες αναφοράς και τα συστήματα συντεταγμένων. Το Κεφάλαιο 2 επικεντρώνεται στις γεωδαιτικές μεθόδους μέτρησης τμημάτων της γης. Στο Κεφάλαιο 3 αναδεικνύεται η μετρητική αξία της φωτογραφίας και οι βασικές αρχές της επιστήμης της φωτογραμμετρίας στη σύνταξη χαρτογραφικών προϊόντων. Το Κεφάλαιο 4 επικεντρώνεται στις τεχνικές της τηλεπισκόπησης, που οδηγούν στην εξαγωγή ποιοτικών πληροφοριών από αεροφωτογραφίες και δορυφορικές εικόνες. Τέλος, το Κεφάλαιο 5 παρουσιάζει τις βασικές μεθόδους ανάκτησης γεωμετρικών στοιχείων, που αφορούν σε γεωγραφικές οντότητες (όπως μήκη, εμβαδά, κά.), από χάρτες και διαγράμματα.
Το σύγγραμμα απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς σπουδαστές Τμημάτων με συνάφεια στις Γεωεπιστήμες, ενώ μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο εισαγωγικό εγχειρίδιο σε επαγγελματίες κι εκπαιδευτικούς.
Ο Εμμανουήλ Στεφανάκης (Διπλ. Μηχ/κός, M.Sc. Eng, Δρ. Μηχ/κός) είναι από το 2000 μέλος ΔΕΠ στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και μέλος ΣΕΠ στο Πρόγραμμα Σπουδών Πληροφορική του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.
|