Ο Δήμαρχος που πολεμά τις φωτιές στην Πεντέλη
Συναντήσαμε τον κ. Στεργίου στο Δημαρχείο Πεντέλης και μας μίλησε για τα προβλήματα του σχεδίου «Καλικράτης», τις επικείμενες εκλογές, αλλά και τους τρόπους αξιοποίησης των νέων στις εθελοντικές ομάδες.
Ερ. Το Πεντελικό όρος είναι σήμερα ένας από τους σημαντικότερους φυσικούς πόρους της Αττικής. Ποιες είναι οι μεγαλύτερες απειλές του;
Απ. Ο άνθρωπος. Από την διαδικασία εξόρυξης μαρμάρων την δεκαετία του ’50, έως τις μέρες μας με την δρομολογημένη μετατροπή του όρους σε οικιστικό ιστό και με την εμπορία γης, τις αυθαίρετες και «νόμιμες» κατασκευές, ο άνθρωπος δείχνει ότι δεν σεβάστηκε το βουνό, την προσφορά του στο Αττικό περιβάλλον, ούτε και την ιστορική του αξία. Κάθε δεκαετία αντιμετωπίζουμε μεγάλες καταστροφές. Οι υπηρεσίες διαχείρισης του όρους δεν συνεργούν και δεν λειτουργούν όπως πρέπει, με αποτέλεσμα η αποκατάσταση του τοπίου να είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Αντιμετωπίζουμε ένα κράτος που λειτουργεί κατά το δοκούν, αφήνοντας την ασυδοσία να λειτουργήσει τόσα χρόνια.
Ερ. Πως αντιμετωπίζετε αυτήν την κατάσταση;
Απ. Σε αντίθεση με το κράτος που κωφεύει, στο Πεντελικό λειτουργεί αποτελεσματικά και είναι άξιο θαυμασμού και συγχαρητηρίων, ένα από τα πλέον οργανωμένα συστήματα εθελοντισμού. Έχουμε εθελοντικές οργανώσεις και μεμονωμένους εθελοντές που συντονίζονται από τον Σύνδεσμο Προστασίας & Ανάπλασης Πεντελικού. Γίνεται ένας τεράστιος αγώνας για την αποκατάσταση των ζημιών. Το ιδιαίτερα ισχυρό κίνημα εθελοντισμού του Πεντελικού ασχολείται με δενδροφυτεύσεις και με την συντήρησή τους, που είναι εξίσου δύσκολο εγχείρημα.
Όταν το κράτος και όλες οι κυβερνήσεις απλά ευαγγελίζονται την προληπτική μέθοδο, την πυροπροστασία και την αποκατάσταση του τοπίου – δεν έχουμε ούτε άμεση επέμβαση κατά το ξέσπασμα μιας πυρκαγιάς, ούτε και συνεχιζόμενη επιτήρηση των εκτάσεων – ο εθελοντισμός είναι αυτός που μας στηρίζει. Έχουμε φυτέψει περισσότερα από 350.000 δένδρα, οργανώνουμε συστηματικές δράσεις ενεργοποίησης της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης υπό τον συντονισμό του ΣΠΑΠ και έχουμε στείλει προτάσεις στο κράτος για την οργάνωση των ταμιευτήρων ύδατος των περιοχών και για γεωτρήσεις.
Ερ. Πιστεύετε ότι η συγχώνευση των δήμων, σύμφωνα με τον «Καλλικράτη», κινείται στην σωστή κατεύθυνση;
Απ. Τον στηρίζουμε τον «Καλλικράτη». Ο κατακερματισμός των μονάδων διοίκησης φάνηκε ότι δεν αποδίδει τις υπηρεσίες που χρειάζεται ο πολίτης. Οι υφιστάμενες δομές και λειτουργίες των μικρών ΟΤΑ δεν εξασφάλιζαν την δυνατότητα σωστής εξυπηρέτησης της τοπικής κοινωνίας. Ο «Καλλικράτης» είναι θεσμός που θα πρέπει να λειτουργήσει με στόχο την διαφάνεια και την αποτελεσματική διαχείριση ζητημάτων.
Ερ. Η εμπειρία στα 12 χρόνια θητείας σας είναι αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα. Πως θα την αξιοποιήσετε, ώστε να συνενώσετε τις πολιτικές αντιπαλότητες;
Απ. Υπηρετώντας 12 χρόνια στην αυτοδιοίκηση, εξεπλάγην όταν άνοιξαν τις κάλπες στην αρχή αυτής της τετραετίας. Όταν κάποιος είναι στην τρίτη του τετραετία και βγαίνει με αποδοχή 82%, πρώτος στην Ελλάδα, πιστεύω δεν έχει δημιουργήσει αντιπαλότητες. Το 82% είναι το εφαλτήριο και η δύναμή μου. Ο ψηφοφόρος σε φέρνει στην εξουσία και αυτός σε διώχνει. Αντίπαλοι δεν υπάρχουν. Υπάρχουν διαφορετικές θέσεις και προγράμματα και αυτά είναι σεβαστά.
|