ΣΤΟ twitter

Ακολουθήστε μας στο twitter

RSS

Δείτε τα νέα του Ακαδημαϊκού Λόγου μέσω RSS

Alogos.gr Alogos.gr Funding Funding

Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2007 14:33
FacebookTwitterDel.icio.usDiggGoogle

Ανεργία Πτυχιούχων : πραγματικότητα ή μύθος;

Δεκάδες απόφοιτοι, αλλά και μεγάλες εταιρείες κυρίως από τον επιστημονικό χώρο που προέρχομαι – γεωλογία με ειδίκευση γεωπληροφορικής – εκφράζουν μεγάλο προβληματισμό για το χάσμα μεταξύ ικανοτήτων αποφοίτων και αναγκών εργασίας.

Από τη μία πλευρά βρίσκεται το εκπαιδευτικό σύστημα. Ορισμένα από τα γνωστικά αντικείμενα βασίζονται σε παλαιές σημειώσεις και εκφράζουν ξεπερασμένες γνώσεις. Πολλά από τα προγράμματα σπουδών, ακόμα και σε μεταπτυχιακούς κύκλους, απέχουν πολύ από τις ανάγκες της σημερινής κοινωνίας, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις θετικών σχολών.

Από την άλλη πλευρά του προβλήματος βρίσκονται οι φοιτητές που ακόμα και εκείνοι που ανήκουν στη μειοψηφία έχοντας ολοκληρώσει ευσυνείδητα τις σπουδές τους, δεν έχουν ποτέ διερωτηθεί σε τι θα διαφέρουν από τους χιλιάδες συναδέλφους τους.

Σε όλα τα έτη φοίτησης, έμαθαν τον τρόπο να παίρνουν γνώσεις, δεν έμαθαν, όμως, τον τρόπο να αξιοποιούν τη γνώση. Συχνά διαμαρτύρονται για τις ευθύνες του εκπαιδευτικού συστήματος, αλλά ελάχιστοι εκμεταλλεύονται τις παράπλευρες ευκαιρίες που τους δίνονται.

Το πρόβλημα αποκτά διαστάσεις και μετατρέπεται σε κοινωνικό φαινόμενο, καθότι χιλιάδες νέοι βγαίνουν σε μία αγορά εργασίας που ουσιαστικά… δεν τους έχει ανάγκη! Περίπου το 30% βρίσκει διέξοδο στις χαμηλών απαιτήσεων δημόσιες θέσεις, ενώ όσοι προσπαθούν να εργαστούν στο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον του ιδιωτικού τομέα, ανακαλύπτουν ότι υστερούν σε γνώσεις και εμπειρία και αλλάζουν κατά μέσο όρο 2 εταιρείες το έτος. Ταυτόχρονα, η αντίληψη που έχουν διαμορφώσει τους στερεί τη διάθεση να αναπληρώσουν τις ελλείψεις με άλλα προσόντα, όπως η εργασία με γνώμονα το αποτέλεσμα αντί του ωραρίου, η συνεχής αυτοκριτική για επίτευξη στόχων και η προθυμία για συνεχιζόμενη κατάρτιση.

Επομένως, ανεργία σημαίνει ότι υπάρχουν εκατοντάδες νέοι επιστήμονες που δεν έχουν τη διάθεση και την ικανότητα να καλύψουν τις επίσης εκατοντάδες κενές θέσεις που προσφέρει ο συνεχώς αναπτυσσόμενος ιδιωτικός τομέας.

Ανδρέας Βασιλόπουλος

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Alogos WebTV

Προβολή Βίντεο
Προβολή Βίντεο
Προβολή Βίντεο
Προβολή Βίντεο
Προβολή Βίντεο
Προβολή Βίντεο

ΕΠΙΣΤΗΜΗ επιλογές...